Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Akého žraloka ulovili Slováci: Modrý alebo biely?

Jaroslav Hlbocký s kamarátmi chytili v Chorvátsku dva žraloky. O tom, o aký druh išlo, sa rozvírila diskusia. Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Hlbocký s kamarátmi chytili v Chorvátsku dva žraloky. O tom, o aký druh išlo, sa rozvírila diskusia.

BRATISLAVA - Traja Slováci ulovili počas dovolenky na Jadrane dva žraloky. Boli to unikátne trofeje merajúce 3 metre a vážiace okolo 110 kilogramov. Chytili žraloka modrého alebo bieleho? Ani zoológovia to nevedia.

„Ide o žraloka modrého, ten je na rozdiel od bieleho omnoho štíhlejší a ľahší,“ povedal po vzhliadnutí fotografií žralokov ulovených pri Vodiciach zoológ zo Zoo Králové nad Labem Pavel Moucha. Tento druh žraloka na rozdiel od žraloka bieleho na ľudí neútočí, je skôr zvedavý a iba k nim pripláva. Vzhľadom na jeho veľkosť a váhu by podľa neho teda malo ísť o žraloka modrého.

K opačnému názoru sa prikláňa pracovník zo Zoologickej záhrady v Olomouci Milan Kořínek. „Podľa fotografií som porovnával viaceré druhy žralokov, pravdepodobne však pôjde o žraloka bieleho, ak to nie je možno aj iný druh,“ povedal zoológ Kořínek. Tento druh žraloka je typický mohutným telom a pílovitými zubami. Biely žralok, nazývaný tiež žralok ľudožravý sa správa agresívne k ľuďom iba preto, že si ich pomýli s potravou.

Akého žraloka ulovili Slováci:
Zobraziť galériu (3)

Žralok modrý

Obvykle meria okolo 3,5 m a váži 200 kg. Má štíhle dlhé telo s dlhým špicatým rypákom. Je to nočný lovec, ktorý sa živí menšími morskými živočíchmi (makrelami, sépiami, treskami) i menšími žralokmi. Sám je dokonca hlavnou potravou bielych žralokov. V blízkosti potápačov je veľmi zvedavý, väčšinou k nim pripláva veľmi blízko, ale na človeka ako na potravu neútočí.
Akého žraloka ulovili Slováci:
Zobraziť galériu (3)

Žralok biely

Nazýva sa i žralok ľudožravý. Stavbou tela je omnoho mohutnejší, s veľkým množstvom trojuholníkových pílovitých zubov, svalnatejší a rýchlejší. Meria okolo 6 m a váži cca 2 000 kg. Biely sa nazýva i podľa bieleho zafarbenia na bruchu. Potravu (ryby, tulene, delfíny a morské vtáky) loví najmä počas dňa. Na človeka útočí preto, že si ho pomýli so svojou prirodzenou potravou.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu