Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico čelí ďalšiemu trestnému oznámeniu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Občianske združenie (OZ) Sporiteľ podá v stredu trestné oznámenie na premiéra Roberta Fica.

Ako na utorňajšej tlačovej besede oznámil Ľudovít Kaník z OZ Sporiteľ, predseda vlády sa dopustil šírenia poplašnej správy. Na svojej tlačovej besede 7. augusta totiž okrem iného vyhlásil, že v rámci sporenia do druhého piliera občanom hrozí, že nedostanú ani tú sumu, ktorú si nasporili alebo dokonca "nedostanú vôbec nič". Podľa Kaníka však premiér vzápätí prejavil znalosť toho, že úspory v druhom pilieri sú garantované, teda tieto vyjadrenia mohol premiér povedať aj s úmyslom poškodiť druhý pilier.

Ficove vyjadrenia exminister práce, sociálnych vecí a rodiny prirovnal k šíreniu poplašných správ o údajných problémoch banky. Dôsledkom takýchto fám je, že si jej klienti začnú hromadne vyberať vklady, čo v konečnom dôsledku skutočne privodí banke problémy. Podobne aj Ficovi mohlo ísť podľa Kaníka o úmysel vplývať na verejnú mienku, aby po pripravovanom otvorení druhého piliera čo najviac ľudí z neho vystúpilo. To by však podľa Kaníka poškodilo tých sporiteľov, ktorí v druhom pilieri ostanú.

Premiér na tlačovej besede 7. augusta vyzýval občanov, aby zvážili svoje zotrvanie v druhom pilieri. Zároveň nevylúčil, že v priebehu rokov môže schopnosť dôchodkových správcovských spoločností vyplácať dôchodky "nabrať rozmery a črty podobné vývoju v nebankových subjektoch". Hrubo skreslenými a nepravdivými výrokmi podľa Kaníka Fico mohol naplniť skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy, za čo mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Kaník odmietol, že by podanie trestného oznámenia bolo jeho reakciou na to, že ho Fico viackrát v poslednom čase nazval "sociálnym netvorom". Ako poznamenal, predchádzajúca pravicová vláda bola sociálnejšia ako súčasná. Sociálnosť sa totiž podľa neho neprejavuje rečami a vianočnými príspevkami, ale znižovaním nezamestnanosti či rastom reálnych miezd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu