Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podozrivá situácia v armáde: Problémy s vrtuľníkmi, správy o falšovaní dokumentov

Minister obrany Peter Gajdoš počas obhliadky miesta núdzového pristátia vrtuľníka Mi-17. Zobraziť galériu (3)
Minister obrany Peter Gajdoš počas obhliadky miesta núdzového pristátia vrtuľníka Mi-17. (Zdroj: SITA/MO SR, Ján Viazanička)

BRATISLAVA - Ozbrojené sily SR dočasne pozastavili z bezpečnostných dôvodov leteckú prevádzku vrtuľníkov Mi-17. Jeden z vrtuľníkov by však mal byť pre potreby Leteckej pátracej a záchrannej služby v prevádzke už v najbližších dňoch. To však nestačí. Okolo pozastavenia prevádzky je mnoho otázok.

Bude do nej zaradený ihneď po vykonaní záletu, povinného po vykonaní predpísaných prác, ktoré v uplynulých dňoch absolvoval. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. "Z dôvodu bezpečnosti však budú ostatné vrtuľníky Mi-17 opätovne zaradené do prevádzky až po ukončení všetkých potrebných kontrol," uviedla Capáková. Vzdušné sily OS SR majú podľa jej slov aj naďalej v pohotovosti pozemné pátracie a záchranné skupiny letísk Vzdušných síl OS SR a v prevádzke sú aj vrtuľníky UH-60 M Black Hawk. 

"Plnenie úloh pátrania a záchrany je v zmysle zákona zabezpečené v súlade so Zmluvou o vzájomnej spolupráci pri pátraní po lietadlách a poskytovaní pomoci pri záchranných akciách v prípade leteckej nehody vrtuľníkmi Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR," povedala hovorkyňa s tým, že bližšie informácie MO SR poskytne až po ukončení všetkých kontrol. "Avšak zdôrazňujeme, že bezpečnosť pilotov a posádky je pre vedenie ministerstva obrany a ozbrojených síl vždy na prvom mieste," uzavrela Capáková.

Jeden vrtuľník nestačí

Na technické problémy vrtuľníkov upozornil Denník N. Podľa neho sa tento problém vyrieši len čiastočne. Ministerstvo totiž nie je na pátranie po nezvestných posádkach pripravené tak dobre ako armáda. Vrtuľníky poskytujúce túto službu musia mať zabudované prístroje v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu a za akýchkoľvek podmienok.

Podozrivá situácia v armáde:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/MO SR, Ján Viazanička)

Musia disponovať aj prístrojmi, ktoré dokážu zachytiť núdzový signál z havarovaného lietadla. Väčšina civilných vrtuľníkov nemá takéto schopnosti. Podľa zdrojov denníka má ministerstvo vnútra síce k dispozícii vlastný vrtuľník Mi-17, no nemá prístroje na zachytenie núdzového signálu.

Náhla technická epidémia

Minister obrany Peter Gajdoš bude musieť Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť vysvetliť príčiny, pre ktoré armáda dočasne pozastavila prevádzku vrtuľníkov Mi-17. "Vyzerá to na akúsi náhlu technickú epidémiu. Nepamätám si, že by sa v minulosti niečo takéto stalo," hovorí člen výboru, podpredseda strany Sloboda a Solidarita a tímlíder SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

Galka budú osobitne zaujímať medializované podozrenia, že v minulosti mohlo dochádzať k fiktívnym generálnym opravám. Znamenalo by to, že sprostredkovateľské súkromné firmy brali za tieto zákazky peniaze, ale v skutočnosti sa žiadne opravy na vrtuľníkoch nevykonávali. Išlo by tak nielen o trestuhodnú spreneveru verejných peňazí, ale aj o bezprecedentné hazardovanie so životmi posádok vrtuľníkov. "Privítame, ak minister na výbor prinesie k nahliadnutiu aspoň niektoré dokumenty o vykonaných technických prehliadkach a opravách vrtuľníkov, u ktorých je podozrenie, že mohli byť sfalšované," povedal exminister obrany.

Podozrivá situácia v armáde:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Podľa neho dočasné odstavenie vrtuľníkov Mi-17 ohrozuje obranyschopnosť štátu a je to ďalší kostlivec v skrini Ozbrojených síl Slovenskej republiky obdobne ako stratená či, lepšie povedané, ukradnutá munícia. "Hoci ako bývalý minister obrany nemám poznatky, že počas môjho krátkeho funkčného obdobia dochádzalo k podvodom a na generálnych opravách vrtuľníkov cudzopasili súkromné firmy, som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Očakávam, že rovnakú ochotu preukážu aj bývalí ministri za Smer-SD, páni Kašický, Baška a Glváč," uzavrel Ľubomír Galko.

Gajdoš by mal zodpovedať tri otázky

Minister obrany premárnil šancu dôveryhodne vysvetliť, prečo prikázal zastaviť lety vojenských vrtuľníkov Mi-17. "Peter Gajdoš by mal verejne zodpovedať tri základné otázky: 1. Prečo zastavil lety vrtuľníkov Mi-17? 2. Ako rieši vzniknutú situáciu? 3. Či je pravda, že sa servisná dokumentácia k vrtuľníkom falšovala," napísal tieňový minister vnútra Gábor Grendel. "Ak tak do konca týždňa neurobí, opozícia by ho mala predvolať na parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť."

V armáde vládne nervozita

Denník N informoval, že v armáde panuje v dôsledku tejto situácie značná nervozita. Súvisí to aj s otázkou, prečo sú vrtuľníky odstavené. Mi-17 su staršej ruskej výroby, no sú považované za spoľahlivé. Na generálnom štábe neoficiálne hovoria o tom, že nastal "papierový problém". Najpravdepodobnejšou verziou je, že sa tieto problémy týkajú mechanických súčiastok v motoroch.

Súčiastky mali prejsť pred pár rokmi povinnými opravami, no vojaci zistili, že sa tak nestalo, hoci je tak uvedené v dokumentoch. Vzniklo tak podozrenie, či niekto dokumentáciu nesfalšoval. Ak by sa na takúto chybu prišlo, stala sa pred pár rokmi. Neboli by za ňu teda zodpovední súčasní nominanti SNS.

Tragické úmrtia

So strojmi Mi-17 súvisí aj niekoľko tragických nehôd. Aj preto je ich prevádzkyschopnosť citlivou záležitosťou. Jedna z tragédií sa stala v septembri roku 2013 vo výcvikovom priestore Lešť. Vojaci tam trénovali zlaňovanie. Vojenský policajt Ľubomír Igaz († 40) sa zlaňoval ako tretí v poradí, a práve vtedy nastali problémy. Inštruktor mu odrezal lano, inak by sa vrtuľník mohol zrútiť. Igaz sa smrteľne zranil pádom z výšky 20 metrov. Pilot podľa neoficiálnych informácií ohlásil zlyhanie motorov stroja. Technický problém sa objavil až neskôr a nesúvisel s údržbou. Nikoho neobvinili.

K ďalšej tragickej nehode vrtuľníka Mi-17 došlo 28. júla 2015 pri obci Hradisko v okrese Prešov. Vrtuľník vzlietol o 13.30 h zo základne v Prešove. Trojčlenná posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila riadiaca veža spojenie. Pri nehode zahynul 2. pilot, kapitán Richard Sépi. Ďalších dvoch členov posádky vrtuľníka previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice. Vyšetrovatelia neskôr za príčinu označili silný nárazový vietor.

Viac o téme: Ministerstvo obranyVrtuľníkyMi-17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu