Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odstránili posledné zvyšky Kamzíka

Vedľa Rainerky bolo počas desiatich dní rušno. Odstraňovali ruiny najstaršej chaty Kamzík. Zobraziť galériu (3)
Vedľa Rainerky bolo počas desiatich dní rušno. Odstraňovali ruiny najstaršej chaty Kamzík. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Posledné zvyšky horskej chaty Kamzík odpratali minulý týždeň zo Starolesnianskej poľany Štátne lesy TANAP-u. V spolupráci s dodávateľskou firmou tak urobili predovšetkým pre bezpečnosť turistov. Z národného parku odviezli približne 250 ton stavebného odpadu. Na mieste plánujú vysadiť náhradný lesný porast, postaviť lavičky a namontovať informačné a edukačné tabule o flóre a faune.

História chaty Kamzík siaha do roku 1884, keď vyrástla v susedstve dnešnej Rainerovej chaty. „Rainerka“, ktorá dlho slúžila ako útulňa a sklad, sa naopak dnes teší veľkej obľube turistov. Slúži ako informačné centrum a malé múzeum horských nosičov. Chata Kamzík, kde v päťdesiatych rokoch varili obed aj pre 300 ľudí, bola v celoročnej prevádzke takmer sto rokov. Pre zlú hygienu ju však v 80. rokoch asanovali, no ruiny sa zachovali. Turistom chatu ešte donedávna pripomínali zvyšky základov na Starolesnianskej poľane.

Lesníci zo ŠL TANAP-u sa konečne rozhodli, že ruiny hlavne pre bezpečnosť turistov odstránia. Minulý týždeň sa pustili do ich odpratávania, ktoré im počas desiatich dní dalo poriadne zabrať. V blízkosti Rainerovej chaty si tak turisti budú môcť na mieste bývalého nebezpečného rumoviska čoskoro vychutnávať oddych na trávniku a drevených lavičkách. Súčasťou plochy budú podľa plánov lesníkov aj vzdelávacie a informačné pútače s opisom okolitej vzácnej, a preto chránenej fauny a flóry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu