Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyslobodili netopiere

Chránené netopiere vleteli medzi okenné tabule. Zobraziť galériu (4)
Chránené netopiere vleteli medzi okenné tabule. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Nevítaní susedia! Kolónia netopierov vletela medzi sklenené tabule v chodbe košického paneláka. Dovnútra sa dostali cez rozbité okno. Nevedeli sa však už dostať von, a tak v nedobrovoľnom zajatí viaceré uhynuli.

Obyvateľov paneláka trápilo pišťanie netopierov a tiež zápach. Zavolali preto veterinárnu službu, aby ich vyslobodila. „Urobili si tu hniezdo. Vraj sú tu už pol roka, no nás kontaktovali len pred pár dňami,“ konštatoval Lívius Ivančo z košickej veterinárnej a asanačnej služby. Viaceré chránené netopiere však boli už mŕtve. Tie, čo prežili, pustil L. Ivančo na slobodu. Okno ihneď zasklili sklenári, aby sa zvieratá nenasťahovali späť.

„V tomto prípade ide o večernice malé. V Košiciach, hlavne v panelových domoch, sa s podobnými prípadmi stretávame často,“ uviedol Vladimír Stano zo Štátnej ochrany prírody. Dodal, že vyhľadávajú hlavne diery vo vetracích otvoroch, ale veľakrát vletia aj cez otvorené okno do bytu. „Mali sme prípad, že vletelo 30 až 50 netopierov. V taký čas treba otvoriť okno a zasvietiť svetlo, aby vyleteli. Alebo sa treba obrátiť na ochranárov. Netopierov sa však rozhodne netreba báť,“ uviedol V. Stano.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu