Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

ĽS-HZDS chce Mečiara za prezidenta

ĽS-HZDS chce aby Mečiar kandidoval na post prezidenta
ĽS-HZDS chce aby Mečiar kandidoval na post prezidenta (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Väčšina členov koaličnej ĽS-HZDS chce, aby jej šéf Vladimír Mečiar tretíkrát kandidoval na prezidenta. ČTK to dnes povedal poslanec strany Ján Kovarčík, ktorý zároveň súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi vytkol, že plánuje za peniaze svojej kancelárie zrekonštruovať lovecký zámoček v Tatrách. Mečiar začiatkom júla naznačil, že nebude kandidovať zo zdravotných dôvodov.

Mečiarovu kandidatúru podporuje podľa Kovarčíka "drvivá väčšina členov" strany a o inom mene sa neuvažuje. "Ja by som bol veľmi rád, keby sa rozhodol kandidovať, ale je to samozrejme na ňom a on si pozná svoj zdravotný stav, či by mal ešte kandidovať," doplnil. Zatiaľ však nie je jasné, kedy by hnutie otázku svojho kandidáta mohlo definitívne doriešiť.

Mečiar proti Gašparovičovi, ktorý bol jeho dlhoročným spolupracovníkom, neúspešne kandidoval v roku 2004. Päť rokov predtým zas nezdolal predchádzajúceho prezidenta Rudolfa Schustera. Pred mesiacom naznačil, že znovu už kandidovať nebude. "Túto pozíciu pre seba a svoj ďalší život neprijímam a moje programy a ciele sú spojené s niečím iným ako nejakými funkciami. Ja som po ťažkej operácii, ťažkej chorobe," vyhlásil vtedy.

Predsedovi ĽS-HZDS začiatkom tohto roka voperovali štvornásobný by-pass, čo ho na niekoľko mesiacov vyradilo z aktívnej politiky.

Bývalý premiér Mečiar v júni čelil súboju o post lídra v strane, keď proti nemu kandidoval trnavský župan Tibor Mikuš. Väčšina delegátov však Mečiara podporila, medzi jeho blízkych spolupracovníkov sa počítal i Kovarčík.

Prezidentské voľby sú naplánované až na rok 2009. Gašparovič však už ohlásil, že má záujem svoj prezidentský post obhájiť, čím podľa niektorých politológov odštartoval predvolebnú kampaň. Spoločného uchádzača plánujú hľadať aj opozičné strany.

Gašparovič sa po tom, čo potvrdil, že má o prezidentský post záujem, dostal do viacerých slovných prestreliek s inými stranami. So šéfom opozičnej SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom sa nepohodol pre sporný zákon o lesoch a dnes s kritikou vystúpila aj ĽS-HZDS. Kovarčík hlave štátu vytkol, že jeho kancelária plánuje použiť 18 miliónov korún na rekonštrukciu loveckého zámočku v Tatranskej Javorine, hoci je táto stavba z 19. storočia "ukrytá pred zrakmi väčšiny obyvateľov Slovenska" a samotný prezident sa netají tým, že jeho záľubou je poľovníctvo.

"Pán prezident chce zachrániť túto národnú kultúrnu pamiatku a po odchode z funkcie prezidenta táto pamiatka zostane vo vlastníctve štátu," povedal v reakcii ČTK hovorca prezidenta Marek Trubač. Dodal, že ĽS-HZDS sa nezmierilo s Mečiarovou porážkou v prezidentských voľbách spred troch rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu