Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Agáta sa vybrala na D1, dva roky na to jej prišlo FOTO za 150 eur! Stačilo 5 minút a všetko by bolo inak

Pani Agáta dostala 150 eur pokutu za 5 minút na diaľnici.
Pani Agáta dostala 150 eur pokutu za 5 minút na diaľnici. (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

HUMENNÉ - Zaplatila za diaľničnú známku, no aj napriek tomu jej prišla vysoká pokuta. Vodičke z Humenného chýbalo 5 minút k platnosti známky. Za 4 kilometre tak dostala pokutu 150 eur.

Agáta si kupovala známku na čerpacej stanici o 22:20. Niekoľko minút pred polnocou vošla na diaľnicu D1 za Prešovom. No nevšimla si, že známka jej začne platiť až od polnoci. "O 23:54 a 59 stotine sekundy sme užívali diaľničný úsek bez diaľničnej známky. Pokutu sme dostali 150 eur," povedala Humenčanka pre TV JOJ.

Aj napriek tomu, že sa priestupok stal ešte v roku 2016, Agátu to dobehlo aj po takom čase. Podľa zákona vám totiž môžu spätne vyrubiť pokutu päť rokov naspäť. Agáta tvrdí, že to bolo najdrahších 5 minút v jej živote a keby vtedy bola vedela, dlhšie by na benzínke pila kávu.

"Nevedela som, že začala platiť od polnoci. Prešla som tak 4,1 kilometra bez diaľničnej známky," hovorí Agáta. Známka totiž nie je platná od času zakúpenia, ale rozhodujúci je na nej čas, odkedy je známka platná. Vodička však hovorí o tvrdosti zákona a proti rozhodnutiu Okresného úradu sa rozhodla odvolať.

Za tým istým paragrafom sú totiž individuálne situácie a za vysokou pokutou pracujúci človek. "Pri určovaní výšky pokuty sa prihliadne na závažnosť, spôsob, čas trvania a následné porušenie povinnosti, aký závažný priestupok som urobila, keď som päť minút išla po diaľnici nevedomky," pýta sa vodička.

Podľa Petra Lazarova, hovorcu Ministerstva vnútra, pri posudzovaní priestupku môže byť zohľadnená aj miesta zavinenia. "V takom prípade môže Okresný úrad od pokuty aj upustiť," uviedol Lazarov pre televíziu.

Viac o téme: DiaľnicaDiaľničná známkaPokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu