Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové porovnanie kvality zdravotníctva v Európe prekvapuje! Slovensko je už lepšie ako Británia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Na zdravotníctvo často iba nadávame, teraz však prichádza prekvapujúce zistenie. Podľa rebríčka Euro Health Consumer Index (EHCI), ktorý vypracovala švédska organizácia Health Consumer Powerhouse, je naše zdravotníctve najlepšie v krajinách V4 a dokonca sme prekonali aj Veľkú Britániu!

Celkovo sme v rebríčku nazbierali 749 bodov, čo je o 71 viac ako v roku 2016. Slovensko sa tak podľa správy ocitlo na najlepšom mieste spomedzi krajín V4, keď ČR zaostala na 17. mieste, Poľsko na 29. priečke tesne nasledované Maďarskom. 

V rebríčku za nami zaostala aj Veľká Británia, ktorá sa umiestnila na 15. mieste predovšetkým pre slabú dostupnosť starostlivosti. Najlepšie zdravotníctvo v Európe má podľa EHCI Holandsko, na ďalších miestach sú Švajčiarsko a Dánsko. Naopak, najhoršie dopadol Cyprus, na spodku rebríčka sú aj Rumunsko a Bulharsko. 

Nové porovnanie kvality zdravotníctva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: healthpowerhouse.com)

Rebríčka krajín podľa kvality zdravotníctva - Foto: healthpowerhouse.com

Čo sme zlepšili?

Organizácia pochválila Slovensko hneď na začiatku. „EHCI každý rok ukazuje na niekoľko úspešných národných iniciatív. Tento rok je to napríklad aj Slovensko, ktoré radikálne zlepšilo dostupnosť liečby..." píše sa v správe.

Spoločne so Švajčiarskom (to sa v celkovej tabuľke umiestnilo na druhom mieste s 899 bodmi) sme totiž jediné krajiny, ktoré získali maximálny počet 225 bodov v tejto kategórii. Vysoký zisk bodov za dostupnosť liečby je dôsledkom pozitívnej odozvy ľudí a pacientskych organizácií na čakacie časy. 

Hlohovec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Miroslav Kollár)

V takomto stave prebralo mesto Hlohovec budovy polikliniky od súkromného investora - Foto: FB / Miroslav Kollár

Skok o desať miest

To je hlavnou príčinou toho, prečo Slovensko poskočilo až o desať miest (v roku 2017 sme sa umiestnili na 23. mieste s 678 bodmi). Podľa ministra Tomáša Druckera k tomu prispela zmena vo financovaní vyšetrení na CT. Zvýšil sa tak počet vyšetrení a skrátilo čakanie.

„Pacienti lepšie vnímajú aj stav našich urgentov a otázku tzv. čakačiek na veľké elektívne chirurgické zákroky," vymenoval Drucker.

Slabina zdravotníctva

Naopak zlepšenie potrebujeme v oblasti počtu doktorov na 100-tisíc obyvateľov. Podľa štatistík navyše spoločne s Maďarmi a Čechmi chodíme k doktorom oveľa častejšie ako ostatné národy. Minister taktiež pripustil, že slovenské zdravotníctvo má stále nedostatky v oblasti prevencie, výstupov a liekov.

Na nemocnice sa pritom zo strany Slovákov často ozývajú nespokojné hlasy. V minulosti sa napríklad kritizovala hygienická stránka nemocnice v Žiline, nespokojnosť panuje aj s tou v Rožňave. Rozruch vzbudil aj dokument Medzi nami, ktorý kritizoval pomery pôrodov na Slovensku.

Hlohovec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Miroslav Kollár)

V takomto stave prebralo mesto Hlohovec budovy polikliniky od súkromného investora - Foto: FB / Miroslav Kollár

Viac o téme: ZdravotníctvoEHCI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu