Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kto bol prvou obeťou Tatier?

Jenö Wachter zahynul pred 100 rokmi - 8. augusta 1907.
Jenö Wachter zahynul pred 100 rokmi - 8. augusta 1907. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Maďarskí horolezci si minulý víkend na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese uctili pamiatku údajne prvej horolezeckej obete Tatier - Jenö Wachtera. Podľa kroniky horskej služby však prvým zosnulým, ktorý zahynul pri lezení na vrcholy Tatier, bol Adam Kaltstein - richtár Spišskej Belej z polovice 17. storočia.

Členovia turistického a horolezeckého klubu Gyulu Komarnického z Budapešti si v sobotu na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách uctili pamiatku horolezca Jenö Wachtera. Ten údajne zahynul pred 100 rokmi pri zlanovaní zo Žabieho koňa (2 291 m n. m.) po 250-metrovom páde skalnou stenou a snehovým poľom. „Ide o prvú horolezeckú tragédiu vo Vysokých Tatrách,“ uviedol jeden zo spoluorganizátorov spomienky na obeť Mikuláš Argalács.

Podľa historických záznamov - Kroniky tatranskej Horskej záchrannej služby však prvou obeťou našich veľhôr bol richtár Spišskej Belej Adam Kaltstein, ktorý zahynul v polovici 17. storočia. Historici o ňom píšu, že miloval hory pre bohatstvo, ktoré skrývali. Raz sa za nimi vybral do Belianskych Tatier so svojím synom Adamom a pri výstupe na Bujačí vrch sa zrútil do hlbokej doliny. Jeho mŕtvolu našli až po niekoľkodňovom hľadaní. Syna Adama, ktorý sa okrem horolezectva venoval tak ako jeho otec hľadaniu zlatých pokladov, tragédia natoľko vystrašila, že na Tatry zanevrel.

Posledný horolezec, ktorého Tatry pochovali, bol Slavomír Bubnár († 32) z Vranova nad Topľou, ktorý zahynul v snehovej lavíne koncom januára 2007. Záchranári našli na jar blízko turistického chodníka vo Veľkej Studenej doline najprv jeho lyžu a neskôr v lokalite Brána aj telo nebohého.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu