Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico opäť podržal Tomanovú

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa dnes opäť zastal ministerky práce Viery Tomanovej, ktorá čelí kritike za poskytnutie dotácie neziskovej organizácii, kde v minulosti pracovala. Reagoval tak na opakovanú výzvu opozície, aby ministerku odvolal alebo sám odstúpil.

Opozícia kritizuje Tomanovú za to, že odsúhlasila 1,5-miliónovú podporu Centru privátnych sociálnych služieb Privilégium, hoci organizácia mala dlhy na odvodoch i na daniach, ale aj za jej zámer meniť dôchodkovú reformu. "Ministerka postupovala podľa výnosu, ktorý pripravila predošlá ministerka," obhajoval dnes Tomanovú Fico.

Po tom, ako sa potvrdilo, že Privilégium zatajilo pri žiadosti o dotáciu na polohovateľné postele dlhy, ministerka mu nariadila peniaze vrátiť. Ficov Smer-SD okrem toho vylúčil zo strany predstaviteľov Privilégia Štěpánku Mádlovú a Miroslava Mečířa.

To však podľa šéfa opozičnej SDKÚ-DS a expremiéra Mikuláša Dzurindu nestačí, Tomanová je totiž podľa neho nedôveryhodná. Dzurinda tiež pripomenul, že Fico pôvodne dotáciu Privilégiu obhajoval a zodpovednosť za ňu prebral na seba. Predseda SDKÚ-DS preto žiadal, aby premiér buď odvolal ministerku, alebo sám odstúpil.

Opozičné strany SDKÚ-DS, SMK a KDH sa budú snažiť v parlamente odvolať Tomanovú v prvý septembrový týždeň, na vyslovenie dôvery členovi vlády však nemajú v Národnej rade dostatok hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu