Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia vydali výstrahy: Nebezpečenstvo na horách aj na cestách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na možnosť tvorby poľadovice v strednej časti Slovenska. O výstrahe I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Výstraha platí na piatok do 10.00 h pre viaceré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja. Pre Ružomberok a okolie zase platí upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM 10.

Pozor na lavíny

Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno, vo Vysokých Tatrách jasno. V noci klesali teploty vo všetkých pohoriach pod 0°C. Na toto ročné obdobie je však relatívne teplo. Dnes vo výške 1 000 m očakávame okolo 2°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo výške 1 500 m by ale už malo byť okolo 0°C. Nepripadol žiadny nový sneh. Fúka mierny vietor juhozápadných až západných smerov, na hrebeňoch do 20 m/s. Počasie by malo vydržať počas celého dňa. Charakter snehu sa výrazne mení. Vplyvom kladných teplôt sa sneh na slnečných svahoch zmenil cez deň z prachového na vlhký mäkký sneh, v noci však zamrzol a vznikla kôra. Na severných stranách pohorí a v tieni sa však stále dá nájsť prašan z posledného sneženia cez víkend.

Nastala takzvaná jarná situácia so striedaním kladných teplôt cez deň a záporných teplôt v noci. Toto striedanie teplôt snehovú pokrývku stabilizuje. Dnešné chladnejšie počasie znižuje pravdepodobnosť pádu lavín, preto je vo všetkých pohoriach vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V popoludňajších hodinách sa môžu na slnečných južných svahoch vyskytnúť menšie spontánne lavíny alebo splazy. Na severných stranách pohorí sa včerajšie oteplenie neprejavilo tak výrazne, preto sa tu môžu ešte nachádzať nebezpečné nafúkané dosky na hranatozrnnom snehu. Vplyvom oteplenia lavínové nebezpečenstvo mierne stúpa.

 

Viac o téme: PočasiePoľadovicaPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu