Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VšZP chce zaviesť vysoké doplatky, tvrdí SKOrT, poisťovňa hovorí o dezinformácii

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) stále neukončili rokovania o zmluvných podmienkach pre tento rok.

Komora s ich priebehom nie je spokojná, aj po tohtotýždňovom stretnutí hovorí, že VšZP navrhuje vysoké doplatky na individuálne ortézy v desiatkach až stovkách eur. "A s tým nemôžeme súhlasiť," uviedla v stanovisku.

VšZP a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR takéto tvrdenia odmietajú, dôrazne proti tomu protestujú a hovoria o šírení "absolútne nepravdivých a falošných informácií" s cieľom prekryť škandál s podvodmi na ortopedických pomôckach. Komora a VšZP sa momentálne dohadujú na cenníkoch od februára tohto roka. "Toto nie je správny spôsob šetrenia," uvádza v stanovisku komora, ktorá si myslí, že zo strany VšZP ide o nátlak v časovej tiesni, keďže zmluvné vzťahy mali byť doriešené ešte pred koncom minulého roka.

Vysoké doplatky sa podľa SKOrT týkajú napríklad pomôcok na mieru určených deťom s detskou mozgovou obrnou, za protézy telesne postihnutých amputovaných pacientov má ísť podľa nej až o 1200-eurové doplatky. Komora upozorňuje, že VšZP chce zaviesť doplatky na úrovni sto eur aj za bežne vydávané pomôcky, napríklad za ortézy po operácii kolenného kĺbu.

"Dôrazne protestujeme proti týmto klamlivým informáciám, nerozumieme, prečo SKOrT šíri tieto informácie," povedala hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková. "VšZP nikdy nebude navrhovať takéto bláznivé zvyšovanie doplatkov, s takýmito návrhmi by sme nikdy nesúhlasili," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová s tým, že rezort to vníma iba ako snahu prekryť škandál s podvodmi na ortopedických pomôckach.

VšZP tvrdí, že na rokovaní nepredložila žiadny konkrétny cenník. Na prvom tohtoročnom stretnutí bolo podľa nej zatiaľ iba načrtnutých niekoľko možností, ako upraviť zmluvné vzťahy pre tento rok. "Pričom konkrétne doplatky za ortopedické pomôcky zhotovené na mieru nie sú predmetom rokovania a ani v minulosti neboli," povedala Vasilenková.

Hovorkyňa však upozornila, že zmluvy s ortopedickými technikmi chce optimalizovať. A to aj preto, lebo revízni lekári VšZP zistili vlani práve pri individuálnych pomôckach porušenia zákona s finančným postihom za takmer 2,1 milióna eur. VšZP žiada komoru o korektný dialóg s cieľom dospieť k vzájomnej dohode.

Viac o téme: PoplatkyVšeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu