Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľubko - Nechcený ale zachránený!

Asi trojdňový Ľubko váži tri kilogramy. Zobraziť galériu (4)
Asi trojdňový Ľubko váži tri kilogramy.

BRATISLAVA - Detský plač sa ozval v nedeľu zavčas rána v Hniezde záchrany na bratislavských Kramároch. Stalo sa tak po prvý raz od jeho otvorenia v roku 2004. V inkubátore našli zdravého trojkilového chlapčeka. Nazvali ho Ľubomír. V rámci Slovenska je štrnástym nechceným dieťaťom, odloženým do Hniezd záchrany.

Hniezdo záchrany na bratislavských Kramároch otvárali ako prvé na Slovensku už v decembri v roku 2004. Avšak od tohto dátumu sa dvere inkubátora neotvorili. Až túto nedeľu ráno o štrištvrte na sedem sa po prvý raz spustil alarm. Službukonajúca informátorka Alžbeta Prelcová okamžite v Hniezde záchrany otvorila dvere. V inkubátore objavila bábätko. Iba na zlomok sekundy zachytila aj jeho matku. „Bola to mladá žena zahalená v šatke tak, aby jej nebolo vidieť do tváre,“ povedala informátorka Prelcová.

Potom sa už nechceného bábätka ujala lekárka z oddelenia patologických novorodencov I. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch. „Je to donosené zrelé dieťatko, ktoré váži 3 090 gramov, a na základe klinických známok má tri dni,“ povedala detská lekárka Katarína Vicianová.

Keďže jeho matka uložila dieťatko do inkubátora bez akýchkoľvek identifikačných údajov, rozhodli sa mu dať meno Ľubomír, ktoré v kalendári práve videli. Chlapcova matka má šesť týždňov na to, aby sa o svoje dieťa prihlásila. „Mohlo ísť o matku v zúfalej situácii, ktorá sa o svoje dieťa nemohla starať. Tých dôvodov môže byť viac. Preto jej skutok nebude trestne stíhaný,“ zdôraznila Alena Petrželková zo združenia Hniezda záchrany.

Hniezda záchrany sú bezpečné miesta, kde dieťa dostane okamžitú pomoc a lekársku starostlivosť. „Trestne stíhaná by bola v prípade, že by svoje dieťa odložila na mieste, kde by nemohlo dostať zdravotnú starostlivosť, či už pred stanicu, alebo vchodom do kostola,“ dodala Petrželková.

O osude malého Ľubomíra, odovzdaného do Hniezda záchrany, rozhodnú dnes legislatívne sedenie a sociálni pracovníci, ktorí začnú pre Ľubka hľadať náhradnú rodinu alebo dočasné umiestnenie v sociálnom zariadení.

HNIEZDA ZÁCHRANY NA SLOVENSKU

V dvanástich mestách Slovenska je 13 Hniezd záchrany - v Bratislave- -Petržalke a na Kramároch, v Žiline, Prešove, Nových Zámkoch, Nitre, Trnave, Ružomberku, Banskej Bystrici, Košiciach, Rožňave, Dolnom Kubíne a Spišskej Novej Vsi. Dieťa matka vloží do inkubátora iba zdvihnutím rolety, čím sa aktivizuje alarm a upozorní personál nemocnice. V Hniezdach záchrany sa už ocitlo 14 detí. Tri z nich sa vrátili matke, desať našlo domovy u adoptívnych rodičov.

Aj tieto bábätká boli uložené v Hniezdach záchrany:

 
Ľubko - Nechcený ale
Zobraziť galériu (4)
Jednodňový Miško
- Miško už bol tretím dieťaťom uloženým do Hniezda záchrany v Prešove. V októbri 2006 ho sem matka uložila iba deň po pôrode pravdepodobne preto, že by sa oňho nedokázala postarať. Chlapček vážil 3 000 g a meral 50 cm.


Ľubko - Nechcený ale
Zobraziť galériu (4)
Paulínka aj s výbavou
- V Žiline je to tretie dieťatko uložené do Hniezda záchrany. Meno dostalo podľa aktuálneho mena v kalendári. Pri inkubátore malo odloženú igelitovú tašku s detskou výbavou. Malo v nej plienky, kabátik aj detský olej. Vážilo 3 380 g a meralo 50 cm.


Ľubko - Nechcený ale
Zobraziť galériu (4)
Zanedbaný Eugenko
- Matka ho odložila v máji 2006, keď mal chlapček iba týždeň. Išlo už o tretie dieťa uložené do inkubátora v Košiciach. Eugen vážil 2 160 g a meral 47 cm. Bol vo veľmi zúboženom stave, podvyživený a špinavý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu