Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dedinčanom hrozia otravy a rakovina!

„Na vodu z prameňa nedopustím. Je výborná,“ vraví Helena Filčáková (86), ktorá o škodlivosti tejto tekutiny pochybuje.
„Na vodu z prameňa nedopustím. Je výborná,“ vraví Helena Filčáková (86), ktorá o škodlivosti tejto tekutiny pochybuje.

ZLATÁ IDKA - Nebezpečný antimón a arzén ohrozujú obyvateľov Zlatej Idky!

Výsledky štúdie hygienikov a geológov potvrdili zvýšené hodnoty oboch zdraviu škodlivých kovov vo vode zo studní, ornej pôde a koreňovej zelenine. Zvýšenú hladinu týchto kovov už našli aj vo vlasoch či nechtoch miestnych obyvateľov. Tých však možnosť otravy či vyššie riziko rakovinových ochorení veľmi netrápi.

„Žijem tu už dvadsaťsedem rokov, no neviem o tom, že by bola naša zelenina zo záhradky škodlivá. Pravda, ovocným stromom sa u nás nedarí, na nánosoch zeminy po bani sa neujali,“ povedala obyvateľka Zlatej Idky Mária Zemková (66).

Situácia v obci s 350 obyvateľmi sa výrazne zlepšila po vybudovaní úpravne pitnej vody. Odborníci však v obci výslovne neodporúčajú piť vodu zo studní a prameňov. „Voda je výborná. Čistá a chladná ako ľad. Pijem ju dlhé roky a nemám žiadne obavy,“ tvrdí Helena Filčáková (86), ktorá na vodu z prameňa nedá dopustiť.

„V odobratých vzorkách vody koncentrácia toxického arzénu a antimónu v priemere až 6-násobne prekračovala povolené limity. Pri ornej pôde dokonca až niekoľko stonásobne! Prípustné koncentrácie boli prekročené aj v niekoľkých vzorkách koreňovej zeleniny,“ informovala vedúca oddelenia environmentálneho zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Zuzana Dietzová.

„Zdravotný výskum a monitoring životného prostredia v obci trval tri roky. Občanom v Zlatej Idke sme na základe výsledkov zvýšenej koncentrácie zdraviu škodlivých kovov odporučili, aby doma nepestovali koreňovú zeleninu. Pri narábaní s pôdou by mali dodržiavať sprísnené zásady osobnej hygieny a tiež nepiť vodu zo studní a prameňov,“ dodala Z. Dietzová.

PREKROČENÉ LIMITY


Antimón sa považuje za jed a arzén má rakovinotvorné účinky. Oba kovy sa v ľudskom organizme viažu na červené krvinky a ukladajú sa v prekrvených orgánoch. Dokonca aj v zuboch, kostiach, vlasoch či nechtoch. Odporúčaná koncentrácia oboch kovov v krvi a moči Zlatoidčanov bola prekročená u desiatich percent vyšetrených. Pri arzéne v nechtoch ju mali prekročenú všetci!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu