Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najhoršia noc pre psov sa blíži: RADY ako váš miláčik hravo prekoná Silvester

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Najhoršia noc z pohľadu psov sa blíži. Silvester a ohlušujúce oslavy sú nesmierne stresujúce pre našich zvieracích miláčikov. Mnohokrát preto musíme našich štvornohých priateľov pred ohňostrojmi, hlukom, výbuchmi a všetkými vecami, ktoré sú pre človeka zábavou.

Ako pomôžeme prekonať nášmu psíkovi pre neho najstrašnejšiu noc v roku?

1. Zoberte ho na dlhú prechádzku, ešte dopoludnia keď je relatívny pokoj. Snažte sa ho unaviť. Ak už začínajú blbnúť s petardami, tak ho majte na vôdzke, aby neutiekol.

2. Pre istotu psa označte. Na obojok mu dajte štítok s menom a telefónným číslom. Ak vám náhodou ujde, nálezca sa s vami ľahšie spojí.

3. Určite ho v noci nenechávajte samotného. Pes vás prirodzene považuje za svojho ochráncu a v takú stresujúcu noc, potrebuje byť vo vašej blízkosti.

4. Vytvorte mu pokojné miesto. Stlmte svetlá, pustite mu napríklad rádio, umiestnite mu pelech do najtichšej miestnosti v byte. Napríklad do kúpeľne.

5. Ak predsa len váš pes veľmi ťažko znáša hluk, tak navštívte veterinára, ktorý vám poradí, aký liek na upokojenie je preňho najvhodnejší. Môže užiť tablety, ale na trhu sú aj rôzne gely, difuzéry, tinktúry, spreje a dokonca aj krmivo.

6. V žiadnom prípade, nepodávajte psovi ľudské lieky na upokojenie !

7. Aj na druhý deň ráno, čiže 1. januára dávajte pri prechádzke pozor aby váš pes nestúpil na nejaké ostré predmety. Počas bujarých nočných osláv sa môže stať hocičo a na zemi sa môžu váľať črepiny, rozbité sklo atď.

Ktoré zvieratá najviac stresujú hlučné oslavy ?

Sú to psy, potom mačky, kone a tiež vtáky.

Ktorým zvieratám hlučné oslavy neprekážajú ?

Sú to rybičky, hmyz, exotické plazy, škrečky, potkany a králiky.

Bratislavská ZOO verí, že zvieratá prežijú Silvester v zdraví 

Bratislavská Zoologická záhrada (ZOO) prosí obyvateľov najmä z jej blízkeho okolia, aby počas silvestrovských osláv nepoužívali zábavnú pyrotechniku. A to aj napriek tomu, že väčšina zvierat je zväčša vo svojich vnútorných ubikáciách, a tie, ktoré sú celoročne vonku, sú na hluk zvyknuté, alebo sa nachádzajú vo vzdialenejšej lesnej časti ZOO.

"Boli by sme veľmi radi, keby ľudia, ktorí žijú v bezprostrednej blízkosti ZOO, nepoužívali zábavnú pyrotechniku," uviedla Alexandra Ritterová z marketingového oddelenia ZOO. Tá podľa nej každoročne dúfa, že zvieratá prežijú Silvester a príchod nového roka v zdraví. Pokiaľ ide o vianočné sviatky, tie zvieratá neprežívajú nejako špeciálne, teda podobne ako ľudia. Darčeky sa im totiž snažia podľa Ritterovej poskytovať počas celého roka. Ide hlavne o darčeky vo forme rôznych prvkov na ich rozptýlenie.

Orangutany a šimpanzy dostávajú napríklad deky, pod ktoré sa môžu schovať. Potešia ich taktiež PET fľaše. Primáty obľubujú aj plyšové hračky, šelmy zasa dostávajú škatule naplnené ovčou vlnou alebo kúskami mäsa, ktoré vo svojich expozíciách lovia. Počas zimného obdobia, teda od začiatku novembra do konca februára, je ZOO Bratislava otvorená každý deň od 10.00 h do 16.00 h, pričom posledný vstup je možný o 15.00 h. Na Nový rok, teda 1. januára 2018, bude areál ZOO Bratislava zatvorený.

Viac o téme: ZvieratáSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu