Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nárast chrípky v Banskobystrickom kraji: Chorých je o polovicu viac, ako bolo pred týždňom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Počet chorých na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji rastie. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v tomto týždni až o polovicu viac ochorení v porovnaní s uplynulým týždňom. Stúpol aj výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO).

Informovala o tom v piatok hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. "Údaje o chorobnosti nám poskytlo 52 percent lekárov pre deti a dorast a len 40 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne, čo do istej miery skresľuje skutočnú situáciu v absolútnom počte chorých," konštatovala Tolnayová s tým, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka evidujú stúpajúci trend len v prípade chrípky.

V kraji je v súčasnosti chorých na ARO takmer 5000 ľudí, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1730 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac ich je v okresoch Rimavská Sobota (800), Lučenec (650), Revúca (640), Zvolen (515), nasleduje Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. CHPO sa vyskytli v 514 prípadoch, čo je chorobnosť asi 180 ľudí na 100.000 obyvateľov. Trápi najmä okresy Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár.

Podľa Tolnayovej pre zvýšenú chorobnosť na ARO bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v niektorých materských, základných a stredných školách. Z dôvodu absencie takmer polovice študentov prerušili vyučovanie na strednej škole v Banskej Štiavnici, v okrese Lučenec zatvorili základné školy v Trenči a Beline i škôlku vo Fiľakovských Kováčoch. Z okresu Zvolen lekári hlásili uzatvorenie školy v Pliešovciach. Ako hovorkyňa banskobystrického RÚVZ dodala, v kraji zaznamenali aj jeden prípad žltačky typu A u dospelej osoby z okresu Revúca.

Viac o téme: ChrípkaBanskobystrický kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu