Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rodina Češky, ktorú pri Strečne zabil kameň, sa chce súdiť

BRATISLAVA - Rodina mladej Češky, ktorú v polovici júla pri ceste autom za Strečnom zabil padajúci kameň, sa chce súdiť. Povedal to jeden z jej príbuzných Jindřich Kopenec.

Frekventovanú cestu popri Váhu, ktorá prechádza medzi dvoma časťami Malej Fatry, totiž podľa neho cestári dostatočne nezabezpečili. Slovenská správa ciest pochybenie odmietla.

"Rodina bude podávať trestné oznámenie na slovenskú vládu či slovenskú správu ciest za nezabezpečenie verejnej cesty," povedal Kopenec. Slovenským cestárom ďalej vyčítal, že pre finančné náklady odmietajú sanovať priľahlé svahy.

Devätnásťročná Češka zo Strakoníc zomrela na ceste po tom, čo sa zo svahu zrútil na cestu kameň, odrazil sa od vozovky a preletel do auta cez čelné sklo. Na frekventovanej ceste, ktorá spája Žilinu s Martinom, padanie kameňov nebolo ojedinelé. V poslednej dobe po pádoch skál a zosuve pôdy cestári osadili betónové zvodidlá a siete na svahu, z ktorého sa skaly uvoľňujú.

Mladá Češka však zomrela po páde kameňa zo zalesneného svahu, ktorý sa cestári zabezpečovať nechystajú. "V tomto úseku sme doposiaľ nezaznamenali padanie kameňov. Napriek tomu upozorňujeme účastníkov cestnej premávky na možnosť padania skál, čím si plníme povinnosť z cestného zákona," reagovala hovorkyňa správy ciest Iveta Fedorová. Do budúcnosti sa podľa nej uvažuje iba o ďalšom zabezpečovaní skalných masívov.

V súvislosti so smrťou ženy začala polícia trestné stíhanie proti neznámemu páchateľovi za prečin ublíženia na zdraví. "Budú sa vyžadovať vyjadrenia aj od Slovenskej správy ciest. Ťažko však niekomu preukázať zavinenie, keď padne kameň z lesa. Nateraz je to v štádiu vyšetrovania," povedala ČTK žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Asi 30-kilometrový úsek cez Malú Fatru patrí medzi najvyťaženejšie úseky na Slovensku, denne ním prejde vyše 22.000 áut. Podľa nedávnych vyjadrení štátneho tajomníka ministerstva dopravy Milana Mojša sa pripravuje rozšírenie terajšej dvojprúdovej cesty. Situácia v úseku by sa však mala definitívne zlepšiť až po prípadnom vybudovaní diaľnice. Či sa bude popod Strečno stavať diaľničný tunel, alebo sa pristúpi k inému variantu, zatiaľ nie je rozhodnuté.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu