Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudia z Bystrice sa búria: Chcú nás obrať o majetok jednoduchým trikom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Chcú oklamať takmer dve stovky družstevníkov? Vedenie Poľnohospodárskeho družstva (PD) Turiec Dubové sa rozhodlo, že sa dlžoby zbaví spôsobom, ktorý mnohým nie je po chuti. Prirovnali ho dokonca k spôsobom „šmejdov".

Ešte v októbri prišiel spolupodielnikom list, v ktorom družstvo upozorňuje historickú stratu. „Za ostatné roky naše družstvo hospodárilo so zápornými číslami a v roku 2016 dosiahol výsledok hospodárenia minulých rokov stratu vo výške 2 597 629 eur," uvádza sa v liste. Hoci sa vraj nové vedenie pokúsilo situáciu vyriešiť, muselo siahnuť po krajnom riešením.

Tým je požiadanie všetkých členov družstva o ďalší vklad. „Družstvo má v súčasnosti 202 členov, čo po prepočte výsledku hospodárenia za rok 2016 predstavuje podiel na úhrade akumulovanej straty vo výške 12 859 eur na každého člena družstva," vysvetľuje vedenie. Peniaze vyžaduje od každého ćlena, aby to vraj bolo spravodlivejšie.

Ľudia z Bystrice sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Buď - alebo

Družstvo dáva členom na výber. Prvou možnosťou je zaplatenia takmer 13-tisíc eur. Druhou je to, že dlh preberie spoločnosť Sanagro a.s., ale za predpokladu, že nadobudne členský podiel v družstve od tohto člena. Členovi zároveň vyplatí 150 eur.

„Praktiky tzv. šmejdov, ktorí to rôznymi spôsobmi skúšajú na starších ľudí, sa zjavne nezastavia pred ničím a aktuálne je tu snaha obrať ľudí o jedinú istotu - pôdu!" napísal nám nahnevaný čitateľ, ktorý si neželá byť menovaný.

Kameňom úrazu je podľa predsedu Združenia vlastníkov družstevných podielových listov (DPL) Mareka Gumana to, akým spôsobom posiela vedenie družstva tieto výzvy. Ide o približne dvesto najmä starších ľudí, ktorí podľa neho nemajú až také právne vedomosti.

Ľudia z Bystrice sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Peniaze nemajú

„Družstevníkom sú v rýchlom slede adresované sofistikované výzvy, z ktorých sú zmätení a vystrašení. Vzniká oprávnená obava, že je tu záujem dostať ľudí pod tlak a primäť ich k odpredaju podielov za nevýhodných podmienok,“ uviedol Gurman.

Dodáva, že väčšina členov jednoducho takéto peniaze nemá. „Chceme združiť členov, aby nepredali svoj podiel za smiešnych 150 eur. Zákon totiž presne hovorí, ako je potrebné sa s členom vysporiadať pri ukončení členstva. Chceli by sme ich preto združiť a podať spoločnú žalobu," uzatvára.

Viac o téme: Družstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu