Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch pri Bratislave: Jeden mŕtvy, zranený je aj Slovák

Po výbuchu v Rakúsku je jeden mŕtvych a 18 zranených. Zobraziť galériu (15)
Po výbuchu v Rakúsku je jeden mŕtvych a 18 zranených.

MARCHEGG - Dramatické ráno dnes zažili vystrašení obyvatelia západného Slovenska. V dolnorakúskej obci Baumgarten an der March vybuchla čerpacia stanica. Oblasť je evakuovaná, záchranári hlásia desiatky zranených. Explóziu bolo počuť aj vidieť až na Slovensko. Obrovské plamene je vidieť až do Devínskej Novej Vsi.

Stali ste sa svedkami explózie v Rakúsku? Napíšte nám na tipy@topky

Takto videli výbuch obyvatelia Vysokej pri Morave. Video nám zaslala Vanessa.

Výbuch v Rakúsku

14:50 "Pri dnešnej explózii v Rakúsku sa zranil jeden slovenský občan. Je v nemocnici. Nič vážne sa mu našťastie nestalo," Informovala o tom polícia na svojom Facebooku.

14:46 Taliansko vyhlásilo stav núdze po výbuchu rakúskej plynovej stanice.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:24 Príčina výbuchu nebola bezprostredne známa a v danej veci prebieha policajné vyšetrovanie. Samotná spoločnosť predpokladá "technické zlyhanie". Rakúska polícia medzičasom vylúčila teroristické pozadie nešťastia.

14:22 "Moje myšlienky sú s rodinou, priateľmi a spolupracovníkmi muža, ktorý dnes zomrel v Marchfelde. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a veľa síl do ťažkých hodín zármutku," napísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na Facebooku. Zraneným zaželal "rýchle zotavenie". "Rád by som sa vyjadril veľké poďakovanie záchranárom, hasičským zborom a polícii, ktorí v tejto situácii pomáhali a pomáhajú," napísala hlava štátu.

14:20 Mimoriadna udalosť v Rakúsku nemá vplyv na dodávky plynu pre odberateľov plynu na Slovensku. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR. "MH SR v spolupráci s prevádzkovateľom prepravnej siete spoločnosťou Eustream monitoruje situáciu súvisiacu s dnešnou mimoriadnou udalosťou v Rakúsku. Komunikuje aj s prevádzkovateľom distribučnej siete, ktorý na základe rozhodnutia ministerstva plní úlohy plynárenského dispečingu na vymedzenom území SR (SPP-distribúcia), ako aj s prevádzkovateľmi zásobníkov plynu," spresnil rezort hospodárstva.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Spoločnosť Eustream upravila po výbuchu plynu na plynovom termináli v blízkosti obce Baumgarten an der March prepravný režim svojej siete. "Z dôvodu bezpečnosti sme prerušili prepravu v smere na Baumgarten," informoval Pavol Kubík zo spoločnosti Eustream, ktorá je prevádzkovateľom slovenskej prepravnej siete.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:08 Ruská spoločnosť Gazprom, ktorá dodáva plyn do distribučného centra pre dodávku po celej Európe, uviedla, že bola nútená presmerovať dodávky zákazníkom.

13:52 Veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť v Taliansku prudko stúpli. Cena sa zvýšila o 87% na 44,50 eur za megawatthodinu.

13:45 Explózia plynového terminálu v Rakúsku pri slovenských hraniciach najviac ovplyvnilo Taliansko. Prerušila totiž dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska, oznámil to rakúsky prevádzkovateľ Gas Connect Austria. Taliansko vyhlási stav núdze. 

11:49 Hasiči informovali, že situácia by mala byť pod kontrolou.

11:47 Obhorené autá na mieste výbuchu.

11:28 Na mieste evakuovali 60 ľudí. Jeden je mŕtvy, 18 zranených z toho jeden ťažko. Výbuch by nemal ovplyvniť dodávky plynu.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:20 Výbuch nastal z technických príčin. Štátny úrad začína vyšetrovanie. Informovala rakúska polícia.

11:16 Tlačovka polície a záchranárov k aktuálnej situácii v Rakúsku.

11:11 Takto sleduje situáciu vrtuľník.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:07 Okolie je uzavreté.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
 

11:01 O situácii v Rakúsku informovala slovenská policajná pridelenkyňa v Rakúsku prostredníctvom Facebooku polície. "Vybuchlo plynové potrubie, na mieste je minimálne 17 zranených a 1 mŕtvy. Naše ministerstvo vnútra ponúklo Rakúsku pomoc. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by medzi zranenými mali byť Slováci. Po výbuchu sa vznietili okolité budovy a autá."

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Rknö / mötz)

10:55 "Do okolitých nemocníc bolo prevezených 17 ľudí s ľahkými a stredne ťažkými zraneniami. Bolo uzavreté široké okolie. Oblasti sa vyhnite," informoval na Facebooku rakúsky Červený kríž.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Rknö / mötz)
​ 

10:52 V plynovom termináli v Rakúsku pracovalo zhruba 50 ľudí, uviedol prevádzkovateľ zariadenia, spoločnosť Gas Connect. 

10:41 Vybuchnúť mal zásobník plynu, ktorý zásobuje celý región - Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko.

10:35 Oficiálne zdroje potvrdili 18 zranených.

10:30 "Situáciu okolo výbuchu v Baumgartene sledujeme a konzultujeme s konzulárnym oddelením nášho zastupiteľského úradu v Rakúsku," povedal pre Topky Igor Skoček, riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

10:26 "Nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. To nie je možné, že sa to stalo v Rakúsku. Oni sú na všetko takí pedanti. Tam si do objektu nemohol vkročiť neoholený, vždy pri vstupe nás kontrolovali," povedal čitateľ Michal, ktorý na výmenníkovej stanici kedysi pracoval. 

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: Tip čitateľa/Izabela)

10:25 "Pokojne som si spal, vonku bol zvuk ako keby pristávalo lietadlo, keď to trvalo tak minútu, tak dobehla manželka. Otvorila okno a videli sme ten požiar. Myslel som si, že je to plynové potrubie, lebo nešiel skoro žiadny čierny dym," povedal pre Topky Timotej.

10:20 "Požiar sme videli a výbuch počuli zo sídliska Lamač," napísala nám čitateľka Kristína.

10:19 Podľa ORF je na mieste jeden mŕtvy. Pre portál to potvrdil Červený kríž.

10:15 Výbuch bolo vidieť až zo Stupavy, ktorá je od miesta výbuchu vzdialená 30 kilometrov. Video nám zaslal čitateľ Timotej.

10:12 K explózii došlo o 8:45 ráno, citovala agentúra DPA policajného hovorcu. Okolie je uzavreté. Miesto prehľadávajú či v troskách nie je viac zranených.

10:10 Rakúske médiá hlásia 60 zranených.

10:04 "Bolo počuť jasné, citeľné otrasy ako zemetrasenie. Volali nám aj obyvatelia a situáciu opisovali podobnými slovami. Išlo o silný niekoľkosekundový otras akoby popri budove prechádzal ťažký stroj," opísal nám situáciu hovorca Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír s tým, že momentálne vidno popri ceste smerom na Rakúsko hustý čierny dym.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: FB/Petrik Hrad)

"Niekoľko minút pred explóziou bolo cítiť otrasy, potom silný výbuch a plamene nad Marcheggskými mostami, ktoré spájajú Slovensko s Rakúskom," doplnil opis situácie hovorca mestskej časti.

10:01 V ranných hodinách otriasla tlaková vlna masívneho výbuchu Devínskou. Z okna kancelárií miestneho úradu spozorovali požiar. Starosta obce ihneď kontaktoval rakúskych hasičov, aby nám definovali príčinu vzniku explózie a výjazdový tím vyrazil na prieskum, či nie je ohrozený aj kataster nášho územia. Informovala obec Devínska Nová Ves na svojej stránke.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: devinskanovaves.sk)

9:55 Vo vzduchu lietajú aj vrtuľníky, ktoré situáciu monitorujú.

MIMORIADNY ONLINE Obrovský výbuch
Zobraziť galériu (15)

Rakúskom dnes krátko pred deviatou otriasol silný výbuch. Informovali o tom rakúske médiá, no výbuch počuli ľudia aj na slovenskej strane. Na mieste zasahujú hasiči, štyri sanitky a najmenej 50 ľudí je zranených. Výbuch sa stal na benzínovej pumpe OMV pri Baumgartene. Silný výbuch otriasol aj mestami Marchegg a Vysoká pri Morave.

Výbuch počuli ľudia aj na Slovensku. Viacerí informovali, že počuli silný výbuch, Rakúska polícia vyzýva, aby sa ľudia oblasti vyhli a nasledovali pokyny. 

"Na hranici zatiaľ nezasahujeme, ale sme pripravení pomôcť, ak budeme požiadaní rakúskymi kolegami. Sme pripravení bezodkladne okamžite pomôcť," povedali nám z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru.

Viac o téme: VideoVýbuchBenzínová pumpaRakúskoOMVBaumgarten an der MarchExplosion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu