Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spadne mu domček na hlavu?

Lukáš Kriššák (63) pred svojou 104-ročnou drevenicou v Ždiari.
Lukáš Kriššák (63) pred svojou 104-ročnou drevenicou v Ždiari. (Zdroj: Nový Čas)

ŽDIAR - Lukáš Kriššák (63) zo Ždiaru je zúfalý! Nemôže si opraviť strechu na dome. „Pamiatkari mi jej opravu pomocou plechu nedovolia a na dotáciu od štátu na kúpu drahých drevených šindľov márne čakám,“ posťažoval sa nám majiteľ jednej z troch pôvodných dreveníc v rázovitom Ždiari. Reálne hrozí, že mu jedného dňa spustnutá strecha spadne na hlavu.

Ždiarsku drevenicu postavili v roku 1903 rodičia Lukáša Kriššáka. Domček je bezpochyby skvostom medzi drevenicami. Zahraniční turisti si ho chodia fotiť ako atrakciu v cirkuse. Odborníci 104-ročnú stavbu zaradili do zoznamu kultúrnych pamiatok, čo majiteľa celkom potešilo. Vtedy ešte netušil, aké problémy mu to prinesie.

„Strecha sa mi rozpadáva a treba ju súrne opraviť. Do opravy sa však nemôžem pustiť. Pamiatkari mi hrozia vysokou pokutou za porušenie autentickosti, ak na strechu dám plech,“ sťažuje sa dôchodca, ktorý pripúšťa, že obitie strechy plechom nie je najlepšie riešenie, rozhodne je však najlacnejšie.

Na pôvodnú šindľovú krytinu nemá peniaze. Na opravu strechy treba viac ako 3-tisíc drevených šindľov, pričom jeden stojí 30 korún. Oprava by vyšla na 90-tisíc korún a to si Lukáš Kriššák nemôže dovoliť. „O štátnu dotáciu som žiadal minulý rok, no nevyhoveli mi. Tento rok žiadam znova a zatiaľ na odpoveď čakám márne,“ povedal nám nešťastný majiteľ.

Ministerstvo kultúry nezáujem o riešenie situácie dreveničky v Ždiari odôvodnilo zaneprázdnenosťou, nedostatkom pracovných síl a limitovaným rozpočtom na obnovu kultúrnych pamiatok.

V žiadosti pána Kriššáka o dotáciu je stanovený termín realizácie opravy do novembra 2007, ktorý musí podľa zákona dodržať. „Čas beží a strecha pustne. Ak sa s opravou nezačne na jeseň, Slovensko príde o pamiatku a ja zasa o domček,“ dodal zúfalý majiteľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu