Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biela Európa alebo žiadna! Varšava zažila škandalózny pochod náckov, inváziu ĽSNS aj Mazureka

Milan Mazurek sa zúčastnil extrémistického protestu počas Dňa nezávislosti v Poľsku Zobraziť galériu (5)
Milan Mazurek sa zúčastnil extrémistického protestu počas Dňa nezávislosti v Poľsku (Zdroj: YouTube/Polskie Sprawy)

VARŠAVA - Poľsko sa stalo svedkom najväčšieho extrémistického pochodu v poslednom čase. Desiatky tisíc pravicových extrémistov narušilo v sobotu poľský Deň nezávislosti. V uliciach Varšavy mávali vlajkami, oháňali sa horiacimi svetlicami a vykrikovali xenofóbne heslá. Na hromadnej akcii vystúpil aj Milan Mazurek s ďalšími kontroverznými vyjadreniami na adresu islamu.

Takmer 60-tisíc demonštrantov narušilo poľský Deň nezávislosti. Ide o najväčší extrémistický pochod za posledné roky. Medzi desiatkami vlajok Poliakov, anarchistov či poľských pravicových extrémistov nechýbali ani vlajky Ľudovej strany Naše Slovensko. Na pódiu medzi organizátormi vystúpil za búrlivého potlesku Milan Mazurek s ďalším zo svojich xenofóbnych prejavov.

Milan Mazurek sa zúčastnil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Polskie Sprawy)

Jeden z organizátorov privítal na pódiu Mazureka, postavu, ktorá je poľskej časti extrémistov dobre známa. "Naši bratia zo Slovenska. Prišiel k nám Milan Mazurek, líder slovenských národovcov." Tisíce demonštrantov ho privítali búrlivým potleskom. Mazurekov oduševnený prejav sa mohol začať.

Primitívni islamisti

"Pozdravujem vás, moji poľskí bratia," povedal na úvod Mazurek. "Poľsko je vzorom pre celú Európu a pre všetkých patriotov. Nadišiel čas, aby sa národovci v celej Európe spojili." Po úvodných Slovách sa k davu prihováral krikom, ponižoval islamské náboženstvo a navážal sa do ich kultúry. "Primitívna kultúra islamistov sa nemôže porovnávať s našou európskou!"

Mazurekov hlas sa postupne stupňoval, až prešiel do kriku. Vyzýval ďalej, aby sa všetky európske národy spojili a bojovali proti príchodu migrantov do ich krajiny. "Bratia i sestry, Slovensko je s vami. Boh, česť a otčina!" Takto ukončil Mazurek svoj prejav za obrovského kriku a povzbudzovania demonštrantov. Protestov v Poľsku sa zúčastňuje pravidelne.

Milan Mazurek sa zúčastnil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Polskie Sprawy)

Európa musí byť biela!

Demonštranti niesli transparenty s nápismi, či spievali heslá ako "Biela Európa, Európa musí byť biela", "Modlite sa za islamský holokaust", "Smrť nepriateľom vlasti", "Katolícke Poľsko, nie sekulárne" či "Biela Európa bratských národov". Jeden z vystupujúcich sa odvolával na históriu Poľska. "Poľsko je od začiatku do konca naše. Máme svoju históriu."

Milan Mazurek sa zúčastnil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Polskie Sprawy)

Niektorí z protestujúcich extrémistov mali na sebe masky, väčšina z nich boli Poliaci, no veľká časť prišla z ďalších európskych krajín. Jedna z najväčších organizácií, ktorá stojí za pochodom, je krajne pravicová, nacionalistická poľská strana Obóz Narodowo Radykalny (Národný radikálny tábor, ONR), ktorá je spriatelená práve s extrémistami z Ľudovej strany Naše Slovensko. V minulosti protestovali v uliciach proti migrácii, právam homosexuálov, proti Európskej únii a všetkému, čo vraj protirečí poľským katolíckym hodnotám.

Viac o téme: PoľskoĽSNSDeň nezávislostiMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu