Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Harabin: Ministri sú za obnovenie zrušených súdov

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Členovia vlády podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina podporujú jeho zámer obnoviť viaceré okresné súdy, ktorých zrušenie od začiatku roka 2005 presadil exminister Daniel Lipšic.

Harabin to dnes povedal novinárom po rokovaní vlády. Minister financií Ján Počiatek však vyhlásil, že návrh podporí, iba ak to vláda bude považovať za svoju prioritu.

Minister dnes vláde predložil analýzu predchádzajúcej Lipšicovej reformy; správu kabinet zobral na vedomie. Zrušenie súdov podľa preloženej analýzy sťažilo uplatňovanie práv na súdnu ochranu, ich znovuobnovenie by malo podľa ministerstva zlepšiť podmienky na prístup k spravodlivosti a vymožiteľnosti práva.

Harabin už skôr navrhol, aby sa obnovili zrušené okresné sudy v Malackách, Pezinku, Piešťanoch, Skalici, Bánovciach nad Bebravou, Novom Meste nad Váhom a Námestove. Zrušené súdy v Partizánskom, Šali a Revúcej by sa naopak obnovovať už nemali. Ak navrhované zmeny schváli vláda a odobrí parlament, zrušené súdy by mali začať fungovať od nového roka. Na prípadné obnovenie súdov by mal štát dať necelých 140 miliónov korún.

"Cítim podporu celej vlády," povedal Harabin po rokovaní kabinetu. Na Počiatkove tvrdenie, že jeho úrad obnovenie súdov podporí, len ak to bude vládnou prioritou, Harabin reagoval, že sa prípadného zamietnutia návrhu zo strany ministerstva financií neobáva. "Ani minister Počiatek nevzniesol na rokovaní žiadne námietky," doplnil Harabin.

Lipšic z opozičného KDH už skôr argumentoval, že zrušené súdy boli neefektívne, bolo na nich viacej súdnych prieťahov ako na väčších súdoch a malý počet sudcov neumožňoval ich špecializáciu. Harabin, ktorý je považovaný za tradičného Lipšicovho odporcu, viackrát kritizoval Lipšicovo pôsobenie v úrade. Rezort justície podľa neho zanechal vo veľmi zlom stave, poukazoval napríklad na početné prieťahy na súdoch.

Súčasný minister chce problémy v súdnictve riešiť popri obnovení zrušených súdov aj prijatím nových sudcov. Obidva zámery už skôr kritizovala okrem Lipšica aj mimovládna organizácia M.E.S.A 10, ktorá je považovaná za blízku súčasnej opozícii. Podľa jej analýzy súdnictva k súdnym prieťahov výrazným spôsobom prispeli žaloby v súvislosti so zrušením kupónovej privatizácie v 90. rokoch. Predchádzajúca reforma súdnictva bola úspešná a súčasné prieťahy sú vinou starých žalôb iba dočasné, tvrdila organizácia v správe.

M.E.S.A. 10 tiež pripomenula, že väčšie súdy sú rýchlejšie pri vybavovaní agendy, keďže ich sudcovia sa môžu viacej špecializovať a zároveň byť odolnejšie voči miestnej korupcii. Na Slovensku je okrem toho podľa analýzy už v súčasnosti viac sudcov v porovnaní s počtom obyvateľov, ako je to v iných krajinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu