Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skúsený motorkár odkazuje začiatočníkom: Naučte sa ovládať mašiny!

Peter Tóth (38), prezývaný Lupus, na svojej Honde Goldwing
Peter Tóth (38), prezývaný Lupus, na svojej Honde Goldwing (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Miluje dvojkolesové mašiny. Motorky uchvátili Petra Tótha (38) z Bratislavy už pred štvrťstoročím. Dnes jazdí na veľkom stroji, pripomínajúcom auto. Šéfuje bratislavskému motorkárskemu klubu Red Barons, pod prezývkou Lupus (Vlk) ho poznajú mnohí vyznávači jazdy na dvoch kolesách. Nemá rád neskúsených bezohľadných motorkárov.

Ako rozdeľujete motorkárov?


- Na cestných, terénnych a štvorkolkárov. Ďalej na normálnych, nenormálnych, agresívnych a jogurťákov.

Aký máte názor na bezohľadných motorkárov?


- Práve týchto prezývame jogurťáci. Niektorých treba považovať za bláznov, ktorí nepatria na cesty. Ja sa snažím jazdiť tak, aby môj strážny anjel vždy letel predo mnou.

Aké chyby najčastejšie robia jogurťáci?


- Veľakrát sa po cestách rútia neprimerane rýchlo, predvádzajú sa, riskantne predbiehajú. Kúpia si drahú a rýchlu motorku, ktorú dobre neovládajú a po niekoľkých jazdách sú mŕtvi.

Ako prijímate správy o smrti motorkárov?


- S veľkým žiaľom. Snažím sa nájsť odpoveď, či oni sami a ľudia okolo nich urobili všetko, aby žili.

Čo radíte motorkárom?


- Aby sa správali slušne a ohľaduplne ku všetkým a nepreceňovali svoje sily. A skôr, ako si sadnú na silnú mašinu, nech sa naučia na motorke brzdiť, klopiť ju v zákrutách, jazdiť v skupine, predvídať a predbiehať len vtedy, keď ich predbiehaný vidí. A aby sa snažili jazdiť tak, akoby nikdy nemali prednosť.

Máte ťažké srdce aj na šoférov áut?


- Niektorí sa nezmyselne naháňajú s jazdcami na dvoch kolesách. Iní pri vjazde na hlavnú cestu nesledujú situáciu, nedodržiavajú odstup od motoriek spredu ani zboku, zabúdajú na mŕtvy uhol v spätnom zrkadle. Časté sú aj úrazy motorkárov pri nepozornom otváraní dverí vodičmi aj spolujazdcami.

V súčasnosti rastie odpor ľudí k motorkárom. Prečo?


- Najmä pre rýchlu a bezohľadnú jazdu niektorých motorkárov. Navyše sú medzi nami takí, ktorí nerešpektujú okolie a sú hluční. Jednou z príčin je aj slepá závisť pre drahé stroje.

Aké máte skúsenosti s policajtmi?


- Keď ma kontrolujú, ako sa patrí, správam sa ako slušný občan. Keď ma policajti buzerujú, presviedčam ich, že predpisy neporušujem. Niektorí moji kolegovia si ťažkajú, že policajti ich kontrolujú prísne, ale pritom na šoférov áut sú benevolentní.

Koľko ste najazdili kilometrov na motorke?


- Za 25 rokov vyše 200-tisíc bez nehody. Nikdy som z mašiny ani len nespadol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu