Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ficove ihriská skončili fiaskom! Dedinám po celom Slovensku hrozia finančné škrty

Dušan Galis v Ohradzanoch pózuje s mladými futbalistami. Zobraziť galériu (5)
Dušan Galis v Ohradzanoch pózuje s mladými futbalistami. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - A je to tu. Na čo upozorňovali odborníci už pred dvomi rokmi sa ukázalo ako opodstatnené. Multifunkčné umelé ihriská, ktoré dotoval Ficov Úrad vlády, majú veľké problémy. Teraz hrozí, že viaceré dediny po celom Slovensku budú musieť vrátiť peniaze.

Upozornila na to Transparency International Slovensko (TIS). Neziskovka už pred dvomi rokmi varovala pred pochybnými zákazkami na multifunkčné ihriská. Tie vtedy stavali v predvolebnom čase v obciach za peniaze z Ficovho Úradu vlády. Program viedol niekdajší slávny futbalista a súčasný poslanec za Smer Dušan Galis.

Vtedajší splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis slávnostne otvoril 20. júna 2016 v obci Ohradzany v Humenskom okrese jedno z takmer 800 multifunkčných ihrísk na Slovensku.
Zobraziť galériu (5)
Vtedajší splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis slávnostne otvoril 20. júna 2016 v obci Ohradzany v Humenskom okrese jedno z takmer 800 multifunkčných ihrísk na Slovensku.  (Zdroj: TASR)

Koncom tohto leta ale prišiel zvrat. "Koncom leta Úrad pre verejné obstarávanie začal udeľovať pokuty tisíc eur každej obci za neférovo nastavené kritériá, prípadne že víťaz ani len nesplnil základné podmienky súťaže. Ide o ihriská v cene okolo 50 tisíc eur," opisuje nové zistenia neziskovka.

Zatiaľ bolo potrestaných 9 obcí. Hriadky, Radvaň nad Laborcom, Demjata, Ďapalovce, Kráľovský Chlmec, Rudno nad Hronom, Snina. Jarabina a Šútovo. Až osem z nich viedli v čase zadávania zákazky starostovia Smeru.

Pokuty pre obce
Zobraziť galériu (5)
Pokuty pre obce  (Zdroj: Transparency)

Z dôvodu, že boli porušené hore uvedené pravidlá, TIS podala sťažnosť na Protimonopolný úrad. "Väčšinu tých zákaziek vyhrala opakovane jedna firma v rovnakej trojici uchádzačov. Tam úrad ešte nerozhodol," informuje Transparency. Väčšinu týchto súťaží organizovali v spolupráci so spoločnosťou E-aukcie. Tá je vlastnená schránkou v Londýne.

V obci Plášťovce v okrese Levice pribudlo nové multifunkčné ihrisko. Obec získala na jeho vybudovanie dotáciu zo štátneho rozpočtu, z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR dostala 40.000 eur.
Zobraziť galériu (5)
V obci Plášťovce v okrese Levice pribudlo nové multifunkčné ihrisko. Obec získala na jeho vybudovanie dotáciu zo štátneho rozpočtu, z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR dostala 40.000 eur.  (Zdroj: TASR)

Neziskovka teraz chce, aby Úrad vlády pýtal peniaze späť za tieto ihriská, pretože to bolo uvedené aj v zmluve.

Viac o téme: IhriskáDušan GalisÚrad vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu