Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko, pozor: Ochladenie pokračuje, cez víkend udrú prízemné mrazy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na víkend výstrahu prvého stupňa pred prízemným mrazom takmer pre celé územie Slovenska. Teplota môže klesnúť až na -5 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

 V sobotu (30.9.) platí výstraha pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj od polnoci do 08.00 h. "Vo výške 5 cm nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -5 až 0 stupňov Celzia, pričom slabý mráz sa ojedinele vyskytne aj vo výške dva metre nad povrchom. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," upozorňujú meteorológovia.

V nedeľu (1.10.) sa výstraha rozšíri na všetky kraje okrem Bratislavského. Bude platiť taktiež od polnoci do 08.00 h. Ako meteorológovia uvádzajú, v týchto dňoch počasie na Slovensku stále ovplyvňuje mohutná tlaková výš, ktorá k nám zasahuje od severovýchodu. "Vietor je s výnimkou juhozápadu územia slabý, prípadne je bezvetrie, a pri zmenšenej oblačnosti sa aj výrazne ochladzuje. Túto noc už ojedinele aj mrzlo, pod nulu teplota klesla na stanici Mlynky a Vernár." 

V najbližších dňoch sa situácia výrazne meniť nebude, s tým rozdielom, že po "okraji spomínanej výše sa k nám od východu dostane ešte o niečo chladnejší a aj suchší vzduch. Bude tak menej oblačnosti, lokalít s mrazom bude viac a hodnoty ranných miním teploty vzduchu budú ešte trochu nižšie ako dnes," dodáva SHMÚ.

Viac o téme: ZimaMrazyTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu