Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové veľké porovanie bohatstva je opäť veľkým sklamaním: Česi majú dvakrát viac ako Slováci

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – BRATISLAVA – Výsledky najnovších štúdií poisťovne Allianz Slovákov nepotešia. V tabuľke zostavenej z 53 zemí sa naša krajina umiestnila na žalostnej 39 priečke. Aj keď sa môže zdať, že sme sa našim západným susedom priblížili, pravda je iná. Úspory našincov sú v porovnaní s Čechmi o polovicu nižšie, naši najväčší rivali sú teda dvakrát bohatší ako my.

Z ôsmeho ročníka štúdie Allianz Global Wealth Report 2017 vzišli nepotešujúce výsledky. Poradie v tabuľke odhaľujúcej úspory občanov 53 krajín sveta sa oproti ostatným rokom zmenili len minimálne. Prvé tri priečky obsadilo USA, Švajčiarsko a Japonsko. O úsporách týchto troch krajín sa Slovákom môže len snívať. Po minulé roky sa naše úspory zvýšili, no ide o smiešnu sumu.

Česko verzus Slovensko

Výsledky odhalili aj krutú pravdu. Ak si niekto myslel, že sa úrovňou približujeme našim západným susedom, bol na omyle. Česká republika totiž obsadila v roku 2016 28. priečku a priemerné úspory na jedného občana vychádzajú na 12 630 eur.

Nové veľké porovanie bohatstva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Studie Allianz Global Wealth Report 2017)

 V porovnaní so Spojenými štátmi americkými je to smiešna suma, no Slováci sa nevyšplhali ani k nej. Slovensko sa umiestnilo na 39. priečke, kde priemerné úspory na jedného obyvateľa pripadajú na 6 150 eur. Výsledky teda prezrádzajú, že Slováci sú na tom dvakrát horšie ako Česi. To, čo by nás aspoň trošku mohlo potešiť je, že sme si oproti roku 2015 polepšili. Vtedy sme zastávali v tabuľke 40. miesto a suma úspor na jedného obyvateľa bola 5 300 eur.

Nové veľké porovanie bohatstva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Studie Allianz Global Wealth Report 2017)

Rozdiely medzi Západom a Východom

Rozdiely medzi bývalou západnou a východnou Európou sú značné. Štúdia to potvrdzujú. Nemecky hovoriace krajiny ako je Rakúsko a Nemecko sú na tom podľa výsledkov oveľa lepšie. Obyvatelia Rakúska sú až osemkrát bohatší ako my. 

Viac o téme: úsporyDlhySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu