Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obchod desaťročia? Najväčšiu firmu na východe Američania predali: Toto je nový majiteľ železiarní

U. S. Steel Košice
U. S. Steel Košice (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Dlho očakávaný predaj na spadnutie? Košické oceliarne U.S. Steel, ktoré poskytuje prácu viac ako 10-tisíc ľuďom, zrejme konečne zmenia majiteľa. Novú éru firmy by mala od nového roka začať čínska spoločnosť He Steel.

Ako informuje portál Korzár s odvolaním sa na svoje zdroje v košickej fabrike, suma, ktorú majú Číňania zaplatiť, by mala byť 1,4 miliardy dolárov, čo je v prepočte približne 1,17 miliardy eur. Čínsky štátom ovládaný podnik by mal kontrolu nad košickými oceliarňami prevziať od 1.1.2018. U.S. Steel ale pre denník uviedol, že ide iba o fámy.

Američania sa tak možno konečne zbavia svojej jedinej oceliarne, ktorá im za posledné štyri roky vytvára kladné hospodárske výsledky. Zodpovedné mali byť za približne 20 percent tržieb celého oceliarenskeho gigantu.

Tri ponuky

Špekulácie o košickej pobočke U.S. Steelu, ktorá je posledným „mohykánom“ americkej spoločnosti v Európe, sa v tomto roku začali objavovať čoraz častejšie. Podľa informácií portálu hnonline.sk sa o oceliarne mali zaujímať okrem He Steelu aj od energetický holding CEFC konzorcium spoločností na čele s českou Moravia Steel.

V júli sa pritom zdalo, že z obchodu nebude zatiaľ nič.Čína totiž zastavila všetky svoje zahraničné investície, čo sa malo týkať aj Slovenska. Košické železiarne pritom po celý čas odmietali informácie o tom, kedy a či sa vôbec budú predávať. 

Viac o téme: U.S. Steel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu