Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci, pripravte sa na poriadne zdražovanie! Vrchol príde na Vianoce, tieto výrobky pôjdu hore

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mliečna kríza zasiahla celú Európsku úniu. Zásoby masla klesli a cena sa zvýšila. Problémy siahajú ešte vyššie. Mesiac júl bol osudný aj pre kravské mlieko. Nepríjemné zmeny sa pravdepodobne dotknú aj konečného spotrebiteľa. Poženú obchodníci sumu za bielu tekutinu do výšin?

Prehľad Európskej únie nepoteší nikoho. Slováci opäť budú platia viac a vyzerá, že bude horšie. Výkupná cena surového kravského mlieka stúpla v mesiaci júl 2017 o 3,3% oproti júnu. Pravdepodobný je aj ďalší rast. Slovenským mliekarom  sa tiež zvýšia náklady. Budú musieť totiž za suroviny svojim farmárom platiť automaticky viac.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

Kvôli tejto nepríjemnej správe sme kontaktovali prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára: "Predpoklad zvýšenia ceny suroviny do konca roku je v rozmedzí 10-20% a toto navýšenie budú musieť spracovatelia samozrejme preniesť do odbytových cien svojich výrobkov smerom k obchodu." Každý, kto si prečíta toto vyjadrenie pochopí, čo s veľkou pravdepodobnosťou čaká slovenského spotrebiteľa.

Porovnanie ceny kravského mlieka za roky 2016 a 2017
Zobraziť galériu (4)
Porovnanie ceny kravského mlieka za roky 2016 a 2017  (Zdroj: ec.europa.eu)

O všetkom ale rozhodnú obchodníci, ktorí mlieko budú vykladať na regál svojich predajní. Bezpochyby sa toto zdražovanie dotkne aj ostatných mliečnych výrobkov. Treba teda len dúfať, že majitelia obchodov rozhodnú múdro a spotrebitelia si dokážu nakúpiť za normálne sumy. "Našou úlohou je zabrániť ďalšiemu poklesu domácej produkcie a stabilizovať pozíciu prvovýrobcov mlieka aj v situácii, keď sú znevýhodnení v porovnaní s farmármi v okolitých štátoch, pokiaľ ide o výšku podporných mechanizmov," vyjadril sa Voskár. 

Produkty, ktorých sa dotkne zvýšená cena

- Mlieko

- Maslo

- Smotana

- Jogurty

- Syry

- Bryndza

- Zmrzlina

- Šľahačka

Slováci by sa teda mali pripraviť na najhoršie. Zdražieť totiž môžu všetky výrobky, na ktorých výrobu sa používa mlieko. Bezpochyby sú to syry, tvaroh, jogurty a aj smotana. Historicky rast cien smotany spôsobil nedostatok mliečneho tuku.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenský mliekarenský zväz)

Problémy s maslom 

S mliečnou krízou sa spája aj problém s nedostatkom masla. "Príčiny nedostatku masla treba vidieť najmä za nesystémovými opatreniami EÚ. Najprv to boli recipročné obchodné sankcie medzi Ruskom a EÚ, následne zrušenie mliečnych kvót, ktoré skončili v roku 2015," potvrdila riaditeľka potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Na základe doterajších informácií je viac ako pravdepodobné, že cena surovín potrebných na vianočné pečenie bude na konci roka ešte vyššia. Gazdinky a milovníci mliečnych výrobkov by si teda mali pripraviť viac peňazí. 

 

 

Viac o téme: CenaSvetRastMliekoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu