Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Napriek ochladeniu vystúpili teploty na denné rekordy

Snímka vznikla na festivale Pohoda v Trenčíne.
Snímka vznikla na festivale Pohoda v Trenčíne. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Napriek miernemu poklesu teplôt z piatkových historických maxím bolo aj dnes na Slovensku na viacerých miestach teplejšie, ako v tie isté dni v minulosti.

Meteorológovia namerali denné rekordy na piatich miestach. Najvyššiu teplotu, 37,2 stupňov Celzia zistili v Lučenci, povedal Eugen Lexmann zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Slovenskom rozhlase.

Okrem Lučenca sa posunuli teplotné rekordy pre 21. júl tiež v Nitre, Sliači, Košiciach a Kamenici nad Cirochou. V nasledujúcich dňoch by mali teploty postupne mierne klesať.

Vôbec najteplejší deň od začiatku meraní zažili Slováci v piatok, kedy teploty v tieni na niektorých miestach na juhu krajiny popoludní vystúpili až nad 40 stupňov Celzia. Vôbec najvyššiu hodnotu 40,3 stupňa Celzia namerali v Hurbanove.

Tropické teploty sužovali Slovensko takmer celý týždeň. Okrem zdravotných problémov ľudí sa to odrazilo aj na problémoch s dodávkami pitnej vody v niektorých obciach, náraste rizika požiarov v lesoch, ale aj na vyššom dopyte po klimatizáciách. Piatková veterná smršť poškodila v okolí Popradu strechy a napáchala ďalšie škody.

Na nedeľu meteorológovia predpovedajú jasno až polojasno s teplotami medzi 28 a 33 stupňov Celzia. Sever a západ Slovenska by mal zasiahnuť studenší front. Na juhu a východe stredného Slovenska môže byť ešte teplejšie. Začiatkom budúceho týždňa by denné teploty mali klesnúť pod 30 stupňov Celzia.

V piatok 20. júla bol prekonaný absolútny rekord v najvyššej teplote nameranej na území Slovenska, keď o 15.00 hod. bolo v Hurbanove 40,3°C a o 14.30 hod. v Dudinciach len o niečo menej a to 40,2°C. V Hurbanove stúpanie teploty zastavila búrka a v Dudinciach oblačnosť, inak by rekordné teploty mohli byť aj vyššie. V piatok sa tak prekonal len dva dni starý absolútny rekord zo Želiezoviec (okr. Levice). V stredu 18. júla sa tu ortuť teplomera vyšplhala na 39,9 °C. Stredajšia teplota zo Želiezoviec pokorila teplotný rekord z 5. júla 1950, keď v Komárne namerali 39,8 stupňa Celzia. Stanica v Želiezovciach neposkytuje denné hlásenia, ale len mesačné výkazy pozorovaní.

Pod Tatrami dnes padali krúpy veľkosti pingpongových loptičiek >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu