Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čižnár telefonoval Kiskovi ohľadom Lorenza: Vie kto inicioval zrušenie väzby

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes telefonicky informoval prezidenta Andreja Kisku, že návrh na väzbu výtvarníka Ľuboša Lorenza bol zrušený na základe zásahu generálnej a krajskej prokuratúry.

Následne bol výtvarník prepustený. Informácia je zverejnená na facebookovom profile prezidenta A. Kisku. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová potvrdila, že prokuratúra tak postupovala ešte pred telefonátom hlavy štátu.

Prezident Kiska napísal, že štyri dni za mrežami preto, že odstránil z pamätníka obetiam 2. svetovej vojny v Košiciach komunistické symboly - kosák a kladivo, je veľmi prísny postup polície a prokuratúry voči Ľ. Lorenzovi. Podľa Kisku je veľmi zvláštny najmä preto, že v mnohých iných prípadoch sa tak nepostupovalo. Kiska zdôraznil, že tomu nerozumie a dohodol sa s J. Čižnárom, že mu celý prípad príde osobne vysvetliť. Vysvetlenie si určite zaslúži aj verejnosť, dodala hlava štátu.

Košického výtvarníka dnes prepustili krátko predpoludním po tom, čo prokurátor na neverejnom zasadaní súdu stiahol návrh na uvalenie vyšetrovacej väzby. Súd teda ani nerozhodoval a hneď prepustil Lorenza zo zadržania. Novinárov o tom informoval Lorenzov advokát Daniel Lipšic. Výtvarník Ľuboš Lorenz je obvinený pre prečin výtržníctva, lebo v stredu z pomníka obetiam II. sv. vojny na košickom Námestí osloboditeľov, ktorý je kultúrnou pamiatkou, odstránil osem kusov komunistických symbolov - kosák a kladivo. Zadržali ho v stredu popoludní okolo tretej a do dnešného poludnia bol v cele policajného zaistenia.

Vonku pre budovou košických súdov na Lorenza čakala jeho mama Eva a niekoľko košických aktivistov, ktorí verejne protestovali proti jeho zadržaniu a umiestneniu v cele policajného zaistenia.„Návrh na väzbu bol vzatý späť. Slúžil iba na moje zastrašenie a znepríjemnenie života. Naďalej som obžalovaný a stíhaný budem na slobode. Myslím si, že sa bez problémov obhájim, lebo to, čo som urobil, nebol trestný čin,“ povedal Lorenz krátko po prepustení.

Lipšic si myslí, že prokuratúra si uvedomila neexistenciu dôvodu na väzbu. „Je veľmi pochybné, či vôbec išlo o trestný čin. Komunistické symboly z preglejky netvorili súčasť kultúrnej pamiatky. Ak by niekto na kultúrnu pamiatku nalepil plagát nejakej skupiny a niekto iný by ho strhol, nešlo by hanobenie kultúrnej pamiatky. V tomto prípade chýbajú znaky trestného činu výtržníctva,“ povedal Lipšic.

Podľa jeho názoru nebolo oprávnené ani vznesené obvinenie pre trestný čin výtržníctva. Doložil, že aj košický krajský pamiatkový úrad poskytol vyjadrenie, že preglejkové napodobneniny komunistických symbolov netvoria súčasť kultúrnej pamiatky. „Symbolom Červenej armády neboli totemické znaky komunistického hnutia, ale iba červená hviezda,“ povedal Lipšic. Ako v odpovedi na otázku uviedol Lipšic, budú žiadať zrušenie obvinenia pre prečin výtržníctva a „podali sme už sťažnosť, ktorú odôvodnime v pondelok a uvidíme, ako sa s ňou prokurátor vysporiada“.

Viac o téme: Andrej KiskaJaromír ČižnárĽuboš Lorenz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu