Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najstarší jarmok na Slovensku: Nečakaná zmena, ľudia sa boja diabla, primátor zasiahol!

Jarmok v Bardejove.
Jarmok v Bardejove.

BARDEJOV – Bardejovský primátor Boris Hanuščak svojím rozhodnutím zasiahol do číslovania historického Bardejovského jarmoku. Hoci podľa záznamov sa v tomto roku mal konať 666. historický Bardejovský jarmok, ktorý je najstarším na Slovensku, Hanuščak mu pridal o jeden rok navyše. Dôvodom sú mýty ohľadom tohto magického čísla.

„Dňa 24. augusta otvárame brány 667. Bardejovského jarmoku. On v skutočnosti je 666., ale vzhľadom na to, že tri šestky sú osudové, magické, niektorí mu hovoria diablovo číslo a ľudská osobnosť je niekedy zmietaná pochybnosťami, slabosťami, využil som svoju právomoc a to číslovanie som pozmenil. Tohto roku bude číslosled Bardejovského jarmoku 667. Ale aby sme sa nestali nejakými falzifikátormi dejín, na budúci rok vrátime znovu číslovanie na 667. ročník,“ uviedol Hanuščak.

Tohtoročný jarmok bude zasvätený cechu kožušníkov. V minulosti to bol tretí najstarší a tretí najväčší cech v Bardejove. V uličke remesiel však dostali priestor na predvádzanie a predaj svojich výrobkov predstavitelia všetkých tradičných remesiel z celého okolia. Slávnostné otvorenie jarmoku sa koná dnes o 16.00 h na Radničnom námestí.

Na ploche vyše 4800 štvorcových metrov bude k dispozícii 500 trhovníkov, ktorí budú ponúkať spotrebný tovar, občerstvenie a typické gurmánske špeciality až do nedele 27. augusta. V kultúrnom programe vystúpi množstvo umelcov, ako Kandráčovci, Celeste Buckingham, Horkýže Slíže, miestne kapely, folklórne súbory, ale aj zahraničné umelecké telesá zo Slovinska, Ruska a Poľska.

Viac o téme: JarmokBardejovTri šestky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu