Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko výrazne potrápili horúčavy: Júl bol teplotne silne nadnormálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Tohtoročný júl bol na území Slovenska teplotne silne nadnormálny a zrážkovo skôr normálny. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), uplynulý mesiac bol najteplejší na západe, juhozápade, ale aj severozápade Slovenska, kde odchýlka teploty vzduchu od normálu z rokov 1961 až 1990 bola vyššia ako +1,6 stupňa Celzia. Naopak, júl 2017 bol relatívne chladnejší na juhu stredného a v severnej polovici východného Slovenska.

Na väčšine meteorologických staníc na západnom Slovensku skončil júl 2017 v prvej desiatke najteplejších júlov aspoň od roku 1951, v Hurbanove skončil ako dvanásty najteplejší aspoň od roku 1900. Absolútne najnižšiu priemernú mesačnú teplotu, okrem vysokých horských polôh, zaznamenali v Telgárte v okrese Brezno (15,1 °C), najvyššiu v Kráľovej pri Senci (22,9 °C) a v Bratislave na letisku (22,8 °C).

Absolútne teplotné minimum bolo 14. júla v Oravskej Lesnej v okrese Námestovo (2,3 °C) a najvyššie maximum 20. júla v Mužli v okrese Nové Zámky (35,9 °C). V priebehu júla 2017 zaznamenali meteorológovia až 17 tropických dní a osem tropických nocí, prevažne v období od 5. do 12. júla a od 19. do 23. 7. júla. Najviac tropických dní mali v Mužli (16), a na staniciach Bratislava-Mlynská dolina, Bratislava-letisko, Žihárec, Podhajská, Hurbanovo a Dudince (14).

S výnimkou suchého obdobia v polovici a na konci mesiaca, zrážky sa v priebehu júla 2017 vyskytovali na Slovensku pomerne pravidelne, zväčša vo forme prehánok a búrok. Najviac pršalo vo východnej časti Podunajskej nížiny, na juhu stredného a východného Slovenska. Najmenej zrážok spadlo na západnom Slovensku.

Viac o téme: PočasieSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu