Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Invázia, po ktorej nasledovalo 20 rokov okupácie! VIDEO Ako pochovali nádeje Čechoslovákov

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Udalosť, ktorá zmenila všetko. Uvoľňujúcu sa atmosféru v socialistickom Československu presne pred 49 rokmi zhatil krvavý vpád vojsk Varšavskej zmluvy.

Osudným sa pre ďalšie napredovanie Československa stala noc z 20. na 21. augusta. Na naše územie vtedy vtrhli vojská Varšavskej zmluvy s výnimkou Rumunska a Juhoslávie. Intervenčné vojská mali disponovať viac ako 6 300 tankami, 2 000 delami či takmer 800 lietadlami. Celkovo sa v nich malo nachádzať viac než 500-tisíc osôb.

Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no ZSSR na viac ako dve desaťročia po Československu rozmiestnil svojich vojakov. Sovietsky zväz takto chcel potlačiť prebiehajúcu demokratizáciu režimu.

Andrew Aborygen Skladowski

Prague Spring 1968... "The Unbearable Lightness Of Being" (1988) (Sound: ON) "To recreate it would have cost a fortune," Kaufman has said in explaining his decision to use archival footage of the...

Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených - oficiálne zomrelo od 21. augusta do 3. septembra deväťdesiat ľudí. Podľa aktuálnych čísiel, ktoré uviedli historici v knihe Okupácia 1968 a jej obete, v jej dôsledku do konca roku 1968 zahynulo až 137 Čechov a Slovákov.

Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie.

Rekord minimálnej teploty vzduchu z 21. augusta 1968

Smer, akým sa poberieme, akoby naznačovalo aj počasie. Ako pripomenul Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ako rekordne chladný zaznamenali 21. august na viacerých meteorologických staniciach – Poprad ( 1,9), Telgárt (3,4), Malacky (3,5), Piešťany (4,9) i Hurbanovo (5,4 stupne Celzia).

„V Oravskej Lesnej dokonca ráno namerali -3 stupne Celzia, čo bola vôbec druhá najnižšia teplota vzduchu nameraná v auguste v nižších polohách na území SR," pripomínajú meteorológovia.

Viac o téme: 21. august
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu