Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Slovenských horách sa najčastejšie dokaličia Slováci, Poliaci a Česi

VYSOKÉ TATRY - Českí turisti patria po Slovákoch a Poliakoch k najčastejšie zraneným návštevníkom v slovenských horách. Od začiatku roka do polovice júla sa v krajine zranilo 141 Čechov, pričom traja z nich zomreli. Počas celého minulého roku na Slovensku zachraňovali 228 turistov z Čiech. Najviac zranení v tomto roku pribúda práve počas letnej dovolenkovej sezóny, povedal ČTK riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

"Zimná sezóna bola na Slovensku slabá, mali sme aj menej zranení. Terajšie dobré počasie však láka turistov do hôr," poznamenal Janiga. Na tento rok preto očakáva celkovo viac zranených ako v minulom roku.

Čechov tradične spolu s Poliakmi a Slovákmi zachraňuje horská služba najčastejšie. V tomto roku tvoria podľa štatistiky HZS Česi zatiaľ 12 percent zo zranených turistov, rovnako to bolo aj vlani.

Rozhodujúcu časť zranení si spôsobia turisti vlastnou neobozretnosťou, povedal Janiga. Návštevníci hôr najčastejšie precenia svoje schopnosti a podcenia terén, do ktorého sa vydávajú. Turisti si často zvolia túru, na ktorú nemajú dosť fyzických síl alebo dostatočný výstroj, zhrnul s tým, že českí návštevníci na Slovensku často skúšajú riskantné či adrenalínové športy.

Za záchranné akcie na horách sa pritom od polovice minulého roku platí. Zásah v teréne môže návštevníka vyjsť na niekoľko tisíc korún. Hodina práce záchranára stojí približne 700 Sk, ak záchranári použijú auto či dokonca vrtuľník, náklady ešte stúpnu. Letová minúta vrtuľníka stojí vyše tisíc korún. Zaplateniu za prípadnú záchrannú akciu sa turisti môžu vyhnúť poistením.

Jedna z najväčších tragédií postihla českých turistov na Silvestra roku 2005. V lavíne v Západných Tatrách vtedy prišlo o život sedem Čechov. Nešťastie sa stalo skoro ráno, lavína zmietla stany turistov, ktorí ešte spali. Tragédiu prežil jediný muž. HZS podľa Janigu vtedy upozorňovala na vysoké lavínové nebezpečenstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu