Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Prešove otvorili poradňu pre hubárov

Juraj Humeňanský hubárom radí bezplatne.
Juraj Humeňanský hubárom radí bezplatne.

PREŠOV - Odborníci varujú: nezbierajte huby, ktoré nepoznáte! Mnohí však túto radu berú na ľahkú váhu a z prechádzky lesom si predsa len donesú hubu, aj keď majú pochybnosti o tom, či je jedlá.

Prešovčania si to teraz môžu overiť v mykologickej poradni. Dokonca sa v nej dozvedia aj to, ako pripraviť hríb satanský tak, aby sa dal konzumovať.

„Najdôležitejšie je huby pred ďalšou úpravou pokrájať a aspoň 20 minút povariť,“ pripomína mykológ Juraj Humeňanský. Podľa neho nezáleží na tom, či ide o kozáka, alebo kuriatko. „Každá huba, kým sa nezbaví toxínov, ktoré sa odbúravajú práve pri vysokých teplotách, môže byť pre človeka nebezpečná,“ tvrdí mykológ. V Nemecku sa dokonca stal prípad, že hubári sa otrávili z dubákov. „Mali alergiu na huby a doplatili na ňu. Naopak, ak sa huba dôkladne uvarí, môžete pokojne zjesť aj hríb satanský. Musí však byť vo vriacej vode najmenej 30 minút,“ zdôrazňuje odborník.

„Nechcem tým, samozrejme, povedať, že si ľudia majú začať pripravovať na raňajky praženicu zo satana,“ vysvetľuje s úsmevom. Ani mykológovia však nepoznajú všetky huby na prvý pohľad. „U nás rastie asi 3 500 druhov určených, teda popísaných druhov húb a rovnaký počet neurčených. Nikto nemôže poznať všetky huby. Druh sa ťažšie určuje najmä vtedy, keď sú plodnice ešte mladé,“ vysvetľuje J. Humeňanský. Z 3 500 určených druhov je necelých 20 percent jedlých, zvyšok sú nejedlé, alebo dokonca jedovaté huby. Bezplatná poradňa, kde sa J. Humeňanský hubárom venuje, je v prešovskom Koral klube na Levočskej ulici. Otvorená je vždy v pondelok od 17. do 19. hodiny. Okrem tohto termínu si konzultácie môžete dohodnúť na telefónnom čísle 051/771 37 20.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu