Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starostka bratislavskej časti pobúrila dobrých ľudí: Nevhodné vyjadrenie o bezdomovcoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova pobúrilo vyjadrenie starostky bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbety Ožvaldovej. Tá v aktuálnom čísle Biskupických novín odpovedá na mail obyvateľky, ktorá sa sťažuje na problém s bezdomovcami. Organizácie však rozhorčilo najmä vyhlásenie starostky - "keď sa budú zdržiavať pod stromami, pošleme tam aj hasičské auto na polievanie trávy," rozhodli sa preto napísať otvorený list. Starostka sa voči nemu ohradila.

K tomuto listu sa prihlásili organizácie Depaul Slovensko, Domov sv. Jána z Boha, Komunita Sant'Egidio, občianske združenie (OZ) Kresťania v meste, OZ Proti prúdu (vydavateľ časopisu Nota Bene), OZ Stopa a OZ Vagus. Reagovali tak na slová starostky Ožvaldovej, ktorá v novinách odpovedá obyvateľke. Tá sa sťažuje, že bezdomovci sedávajú na lavičkách pred panelákmi na Ipeľskej ulici, pijú alkohol, sú hluční a robia neporiadok. Mestskú časť žiada o odstránenie drevených lát na týchto lavičkách alebo aby mestská časť ponechala na tomto mieste len zopár lavičiek.

Starostka jej okrem iného odpovedá, že minulý rok dali odstrániť lavičku na zastávke a odstránia aj ďalšie lavičky, lebo nie je iná zákonná možnosť ako bezdomovcov odtiaľto "vytlačiť". V závere odpovede v zátvorke podotkla, že keď sa budú zdržiavať pod stromami, pošle sa tam aj hasičské auto na polievanie trávy.

Organizácie však upozorňujú, že v celej Bratislave je málo miest, kam ľudia bez domova závislí na alkohole môžu ísť. "Je samozrejmé, že zostávajú na verejných priestranstvách. Pokiaľ chcú mesto či mestské časti tento problém riešiť, musia im ponúknuť pomoc, ktorá sa bude odvíjať od ich potrieb," tvrdia. Problémy ľudí bez domova, ktorým nie je ponúknutá adekvátna pomoc, sa podľa nich prehlbujú a oni nemajú inú možnosť, ako žiť svoje životy na uliciach mestských častí. 

"Je veľmi nemúdre ich vyháňať, pretože to nič nerieši – ľudia bez domova nezmiznú a o nejaký čas sa objavia znova," uviedli s tým, že najrozumnejšie je ponúknuť im služby a zariadenia, ktoré im pomôžu a stiahnu z ulíc. Nasledovať by mala podľa organizácií ponuka cenovo dostupného bývania, ktorým je možné bezdomovectvo človeka za intenzívnej podpory sociálneho pracovníka a služieb ukončiť. 

Starostka Ožvaldová sa voči otvorenému listu ohradila. Podľa nej je tendenčný a obsahuje viac emócií ako faktickosti. "Vôbec sme nemysleli na to, že z hasičského auta budeme púšťať vodu na neprispôsobivých ľudí, ale na to, aby si nezvykali sadať na verejnú zeleň. Myslelo sa tým mokrá tráva, ktorá zabráni tomu, aby robili neporiadok, močili, ležali, hulákali a pili pod oknami našich obyvateľov, ktorí sa sťažujú a žiadajú riešiť túto situáciu," uviedla Ožvaldová. Ako tvrdí, pokiaľ bezdomovci nerušia neprispôsobivým správaním ostatných, nikto ich nikde nevyháňa, skôr im pomôže. "Ceníme si prácu aj tretieho sektora, ľutujeme každého človeka, ktorý sa ocitol bez domova, snažíme sa im aj my pomáhať, len treba povedať aj to, že nie každý prijíma pomocnú ruku," podotkla starostka.

Viac o téme: BezdomovciOtvorený listPodunajské BiskupiceAlžbeta Ožvaldová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu