Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kúpať sa zatiaľ smie v 18 prírodných oblastiach

Medzi lokality s povolenou rekreáciou patrí aj bratislavská Kuchajda.
Medzi lokality s povolenou rekreáciou patrí aj bratislavská Kuchajda.

BRATISLAVA - Povolenie na prevádzku počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zatiaľ dostalo na Slovensku 18 prírodných oblastí na kúpanie. Kvalita vody vyhovovala na všetkých prírodných kúpaliskách v Bratislavskom kraji.

Problémy s výskytom vodných rastlín, rias alebo mikrobiologickou kvalitou vody sa objavili napríklad v Banskobystrickom, Košickom či Trnavskom kraji. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes ČTK poskytol Úrad verejného zdravotníctva.

, Zlaté Piesky či Slnečné jazerá. Povolenie dostali i strediská na Zemplínskej Šírave v Košickom kraji alebo autokemping Liptovský Trnovec na Liptovskej Mare v Žilinskom kraji.

"Odbermi vzoriek vôd bola zistená nevyhovujúca mikrobiologická kvalita vody a reakcia vody na hradenej nádrži Ružín v Košickom kraji. Kvalita vody na hradenej nádrži Bukovec vyhovuje s výnimkou zdravotne nevýznamného ukazovateľa - reakcia vody," upozornil úrad zdravotníctva.

V Banskobystrickom kraji hygienici odobrali vzorky i z vodných plôch, ktoré nemajú prevádzkovateľa a ľudia sa v nich kúpu. Mikrobiologický rozbor ukázal nedostatky v lokalitách Nová Baňa-Tajch a Hodruša-Hámre-Kopanice. Riasy sa vo zvýšenom množstve objavili v Novej Bani-Tajchu a lokalite Klinger. Kvalita vody vyhovovala v Štiavnických Baniach-Evičkinom jazere a Banskej Štiavnici-Belianskom jazere.

V tomto týždni malo povolenie na prevádzku aj 125 sezónne využívaných kúpalísk s 387 bazénmi. Žiadosť o vydanie súhlasu predložili ešte prevádzkovatelia 15 kúpalísk a 28 bazénov. Mimo prevádzky asi zostane 21 kúpalísk, lebo nikto nepožiadal úrad zdravotníctva o povolenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu