Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Blížia sa horúčavy, veľa pite a zostaňte radšej doma

BRATISLAVA - Dostatok tekutín, ľahšia strava, vzdušné oblečenie a obmedzenie pohybu na ostrom slnku. Také sú základné rady lekára pre ľudí počas letných horúčav, ktoré by mali na Slovensko doraziť v budúcich dňoch.

V opačnom prípade sa zvyšuje riziko kolapsov, ktoré môžu u ľudí trpiacich na ochorenia srdca či vysoký krvný tlak spôsobiť aj smrť. Teplo môže zapríčiniť aj pokles výkonnosti, únavu či prehriatie organizmu.

"Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Ideálna je obyčajná voda," povedal ČTK riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva Ivan Rovný.

Nápoje by sa podľa neho mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Nemali by byť príliš studené ani horúce. Potreba pitia závisí od vonkajšej teploty, zdravotného stavu i telesnej aktivity. Treba preto dohliadať na pitný režim hlavne u detí, ktoré sú často v pohybe.

"Strava má byť v letných mesiacoch ľahko stráviteľná. Zložením má byť vyvážená a pestrá s dostatkom celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín," upozornil Rovný.

Počas horúčav by mali ľudia nosiť oblečenie svetlých farieb a z prírodných materiálov. Na hlave by nemala chýbať čiapka či klobúk ako ochrana pred slnečným úpalom. Domácnosti a pracoviská treba pravidelne vetrať.

"Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. Pri opaľovaní treba používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením," dodal lekár. Podľa neho by sa mali starší a chronicky chorí ľudia snažiť vychádzať zo svojich príbytkov len ráno a večer.

Meteorológovia očakávajú, že na budúci týždeň zasiahnu Slovensko teploty, ktoré sa môžu vyšplhať na 32 až 36 stupňov Celzia. Podľa niektorých predpovedí sa pekné počasie udrží až do septembra. Narušiť by ho mali iba občasné letné búrky.

Slovensko čakajú rekordné horúčavy >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu