Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vystavujú kostru rodiacej ženy!

Toto je kostra ženy (36), ktorá zomrela pri pôrode. V lone vidno aj kostričku mŕtveho dieťaťa. Nález pochádza z 8. storočia. Zobraziť galériu (3)
Toto je kostra ženy (36), ktorá zomrela pri pôrode. V lone vidno aj kostričku mŕtveho dieťaťa. Nález pochádza z 8. storočia.

MICHALOVCE - Zemplínske múzeum v Michalovciach vystavuje šokujúci exponát. V snahe prilákať čo najviac návštevníkov sa rozhodli vystaviť kostru 36-ročnej ženy z 8. storočia, ktorá zomrela pri pôrode! Kostru našli pri Šebastovciach. V panve sa zachovalo aj nenarodené dieťa.

„Je to archeologický nález zo slovansko-avarského pohrebiska. Poukazuje na dobu, v ktorej táto žena žila. Pri uchu ženy sa našla aj náušnica. Zachovali sa tiež kúsky pracky pravdepodobne z opaska. Na pravej ruke sa našiel aj zvyšok prsteňa. Je to síce netradičný exponát, no myslím si, že tu máme aj omnoho zaujímavejšie pozostatky minulosti,“ povedala nám jedna z lektoriek múzea. „Návštevníci u nás môžu uvidieť napríklad kaštieľsku mučiareň či dobový nábytok uhorskej šľachty,“ doplnila ju riaditeľka Zemplínskeho múzea Dana Barnová.

Múzeum sídli v kaštieli Sztárayovcov, ktorý postavili v 17. storočí. Od reštituentov ho múzeum odkúpilo v roku 1998 za 36 miliónov korún. Potomkom ostalo iba jedno krídlo, ktoré nakoniec tiež získalo múzeum. „Táto časť bola v dezolátnom stave a rekonštrukcia stála 6,2 milióna korún. Miestnosti majú výbornú akustiku, takže uvažujeme, že v nich zriadime koncertnú sálu,“ dodala Barnová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu