Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Devín banku obrali bývalí členovia predstavenstva o 611 mil. Sk

Pobočka Devín banky
Pobočka Devín banky

BRATISLAVA - Dvaja bývalí členovia predstavenstva Devín banky ešte pred jej krachom podľa polície pripravili tento finančný ústav o 611 miliónov korún.

Päťdesiatjedenročný Ľubomír Kanis z Turčianskych Teplíc a 42-ročná Dáša Lisá z Nitry mali banku pripraviť o peniaze prostredníctvom účelovo poskytnutých úverov, pričom vedeli, že pôžičky nebudú splácané. Novinárov o tom dnes informovalo vedenie polície.

Členovia predstavenstva banky, ktorá bola blízka niekdajšej vládnej Strane demokratickej ľavice, podpísali koncom 90. rokov podľa polície miliónové úvery pre dve firmy z Košíc a pre spoločnosť z Nitry a z Martina.

Devín banka, ktorú si predošlé vlády vybrali na vysporiadanie ruského dlhu, sa dostala v roku 2001 do nútenej správy. Podľa skorších informácii polície čelia obvineniu z protiprávneho nakladania s peniazmi tiež ľudia z bývalého vedenia banky, ktorí údajne v rokoch 1998 až 2001 spreneverili takmer miliardu korún. Aj v tomto prípade polícia obvinila niekdajšieho šéfa banky Kanisa a Lisú.

Údajné podvody však sprevádzali banku aj po jej krachu. V prípade tunelovania Devín banky bolo pôvodne obžalovaných deväť ľudí, ktorí mali podvodným spôsobom ukradnúť zo skrachovanej banky 57 miliónov korún. V súvislosti s tunelovaním banky sa stali aj viaceré vraždy ľudí nastrčených k finančným podvodom. V kauze už súdy uložili dlhoročné tresty väzenia, v jednom prípade aj doživotný trest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu