Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slávny Orient Express sa ukáže na Slovensku

Takto vyzerá slávny vlak vo vnútri.
Takto vyzerá slávny vlak vo vnútri. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Orient Express, ktorý príde zajtra na Slovensko, je symbolom luxusu. Zaujímavá je aj cena lístka. Osemdňový výlet z Benátok do Prahy stojí 200-tisíc korún.

Zajtra sa o pol dvanástej dopoludnia mimoriadne zastaví na území Slovenska v Bratislave - Petržalke. Informáciu nám potvrdil aj Jaroslav Čamaj z komunikačného odboru ZSSK: "Na slovenskú stranu vlak dotiahne rakúsky rušeň, ktorý v Petržalke z dopravných dôvodov vymeníme za slovenský." V hlavnom meste sa vlaková súprava zdrží zhruba pol hodinku, počas ktorej prebehne aj colná kontrola.

Svetoznámy vlak, zložený zo šesťnástich vozňov, prejde takmer celým územím Slovenska. Zvedavci ho môžu zastihnúť na trase Bratislava-Petržalka – Palárikovo – Šurany – Levice – Zvolen – Banská Bystrica – Martin – Poprad Tatry – Prešov – Plaveč, odkiaľ smeruje do Poľska. "Orientálnym" vlakom sa povezú prominentní hostia, ktorí nechceli byť medializovaní a prísne si strážia svoju identitu. Ale to len doteraz.

V Banskej Bystrici, kde sa mimoriadny "hosť" zastaví o 16.00, sú prominentní pasažieri, ktorí neváhali za prepychovú cestu poriadne zacvakať, pripravení ukázať sa verejnosti. Medzi inými aj generálny riaditeľ spoločnosti Orient Express, Claude Ginella. V stredoslovenskej metropole je pri tejto príležitosti nachystaný trojhodinový zábavný program.

"Novinári, ale možno aj verejnosť bude mať počas tejto zastávky možnosť prezrieť si reštauračný vozeň Expressu. Je to po prvý krát v histórii, ale nebránime sa tomu, ak by sa z toho stala tradícia," uzavrel Čamaj.

Cestujúci v Expresse sú obklopení prepychom, na každom kroku na nich dýcha honosná atmosféra zo začiatku minulého storočia. Každého celú cestu sprevádza osobný stevard. V Orient Expresse sú dámy oblečené v róbach a páni v smokingoch. Jedlá pripravujú najlepší francúzski šéfkuchári, ktorí varia najexkluzívnejšie jedlá. Tie sa, samozrejme, servírujú na strieborných podnosoch. Vo vlaku je butik s oblečením, obchod s francúzskym krištáľom i pompézne klenotníctvo. K dispozícii sú 3 reštauračné, 1 barový, 2 služobné a batožinové a 11 spacích vozňov.

Orient Express inšpiroval aj vynikajúcu spisovateľku Agathu Christie v roku 1934 na napísanie románu Vražda v Orient Expresse. Prvým filmom, ktorý sa odohráva vo vlaku, je Hitchcockov film A Lady Vanishes z roku 1938. Neskoršími filmovými cestujúcimi boli okrem iných aj Sherlock Holmes a James Bond, slávny agent 007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu