Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade

Slanický ostrov sa nachádza uprostred Oravskej priehrady. Jeho návštevu teda možno spojiť i s kúpaním či oddychom. Zobraziť galériu (3)
Slanický ostrov sa nachádza uprostred Oravskej priehrady. Jeho návštevu teda možno spojiť i s kúpaním či oddychom.

A je to tu - prvý tip na div Slovenka od vás - čitateľov Nového Času. Ak aj vy poznáte miesto, stavbu či historickú pamiatku, ktorá je podľa vášho názoru niečím výnimočná a myslíte si, že by mala patriť medzi sedem divov Slovenska, pošlite svoj námet do redakcie.

Vaše tipy - text a foto - čakáme na adrese divyslovenska@novycas.sk. Postupne ich budeme uverejňovať a jedného z vás - autora najlepšieho nápadu odmeníme víkendovým pobytom v Tatralandii.

V roku 1953 pod vodou Oravskej priehrady navždy zmizlo päť osád. Ako ostrov sa zachovalo iba návrše s barokovým kostolom a kalváriou, ktoré kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. V súčasnosti sa na ostrove nachádzajú stále expozície ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie. V interiéri barokovo-klasicistického kostola je nainštalovaná expozícia Tradičná ľudová plastika a maľba a v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke nájdete expozíciu histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady. Slanický ostrov umenia so svojimi expozíciami je ojedinelou lokalitou v strednej Európe a patrí medzi najnavštevovanejšie miesta na severe Slovenska.

Pozri kde sa nachádza Slanický ostrov umenia >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu