Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Informácie o majetkoch politikov sú chabé

BRATISLAVA - Podrobnosti o majetkových pomeroch politikov a ďalších verejných funkcionárov za minulý rok ostanú pred občanmi neodkryté. Z informácií, ktoré dnes podľa zákona zverejnil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, sa totiž môžu dozvedieť iba základné údaje.

"Majetkové priznania sú absolútne vágne a úplne znemožňujú verejnú kontrolu politikov," povedala ČTK Zuzana Wienková, šéfka neziskovej organizácie Aliancia Fair-play, ktorá sleduje etické štandardy v politike. "Dochádza k výsmechu poslancov jednak voči tomuto zákonu a jednak voči občanom a ich právu kontrolovať svojich volených zástupcov," dodala.

Zákon politikov nezaväzuje, aby zverejnili o svojom majetku podrobnosti. Do priznaní musia uviesť výšku príjmov, a či okrem nehnuteľností vlastnia aj majetok s hodnotou vyššou ako 35-násobok minimálnej mzdy, čo predstavuje 266.000 korún. Jeho hodnotu však verejní funkcionári upresniť nemusia, takisto nemusia zverejniť majetok rodinných príslušníkov.

Napríklad predseda vládnej SNS Ján Slota, ktorého niektoré médiá spájajú s honosnými majetkami, vykázal podľa oznámenia za minulý rok príjmy 311.400 korún. Okrem toho priznal trojizbový byt, záhradu s chatkou, osobné auto a motorku. Tento rok v máji pritom Slota potvrdil, že si kúpil luxusný voz Bentley za 2,6 milióna korún. Užíval tiež iné drahé autá alebo nehnuteľnosti.

Wienková pripomenula, že parlament v uplynulých rokoch zamietol všetky návrhy, ktoré mali informačné povinnosti politikov o ich majetkoch rozšíriť. Za príklad uviedla priznania ich kolegov v Británii alebo škandinávskych krajinách, ktoré sú podľa nej otvorenejšie. Šancu na to, že by podobnú zmenu schválili slovenskí poslanci v tomto volebnom období, však nevidí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu