Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovský hazard, ak by Slovensko riadil Sulík: Fico a Bugár reagujú na škandalózne VIDEO

Robert Fico a Béla Bugár. Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Béla Bugár. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Sulíkove vyjadrenie na adresu budúcnosti Slovenska v EÚ vyvolali pohoršenie nielen u bežných občanov. Reagujú na neho aj najvyšší vládni činitelia. Robert Fico a Bugárov Most sa ostro ohradili voči jeho slovám a ostro ho skritizovali.

Sulík označil Ficove slová o potrebe byť v jadre EÚ za nebezpečené. Dokonca k tomu nahral aj video, kde sa na svojich grafoch pokúša presvedčiť fanúšikov, že to Slovensko môže vyjsť draho. Dnes na Sulíka zareagoval Bugárov Most a po zasadaní vlády vyhlásil k tejto téme tlačovku Robert Fico. Začlenenie Slovenska do takzvanej kategórie A v rámci EÚ je historická šanca našej krajiny urýchliť približovanie sa k priemeru úrovne Európskej únie.

Sulík nevie, čo chce

Premiér na základe Sulíkových vyjadrení skonštatoval, že, bohužiaľ, Slovensko stratilo konsenzus v zahranično-politickej orientácii. Verejnosť musí podľa premiéra vedieť, že došlo k takémuto zásadnému rozporu a vyzval opozíciu, aby sa vrátila do konsenzu pokiaľ ide o zahranično-politickú orientáciu. Zároveň dodal, že Sulík nevie, čo chce, a myslí si, že je múdrejší ako všetci lídri únie. Ak krajinu majú riadiť takí ľudia ako Sulík, je to veľký hazard, nepochopenie reality, dodal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

„Ja a moja generácia politikov máme v tejto otázke úplne jasno. Európa má viacero rýchlosti a možno bude mať ešte viac a musíme sa na to pripraviť,“ vyhlásil ďalej Fico. Buď budeme v jadre a bude spolupracovať s tými najlepšími krajinami, nasadneme teda do integračného expresu, alebo budeme v depe odstavení na druhej koľaji, zdôraznil. "Keby to nebola taká vážna téma, mávol by som rukou a povedal by som, že ako obyčajne bol zhulený," vyhlásil Fico.

Podľa premiéra tak ľudia majú pred sebou dva varianty. "Ja ponúkam, že urobíme všetko pre to, aby sme neboli nejaká B kategória, alebo budeme B kategória, ako si želá Sulík a jemu podobní, dodal. Po nemeckých voľbách budeme podľa premiéra svedkami dynamiky procesov v EÚ. Nie sme žiadna čierna diera, máme výborne naštartované procesy a spĺňame podmienky, aby sme boli súčasťou integračného motora únie," vyhlásil.

Sulíka kritizuje aj Bugárov Most

Ľudia, ktorí spochybňujú potrebu Slovenska patriť k integračnému jadru v rámci EÚ, neponúkajú ani náznak žiadnej zmysluplnej a reálnej alternatívy pre ekonomický progres, ani bezpečnostné garancie. Naopak, otvárajú priestor pre populistické experimenty a extrémizmus. Uviedla to poslankyňa a členka výboru pre európske záležitosti Katarína Cséfalvayová z poslaneckého klubu Most-Híd.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vyjadrenia, ktoré spochybňujú potrebu patriť do integračného jadra, tešia podľa strany Most-Híd najmä tých, ktorým prekáža silná a spolupracujúca Európa. "Už teraz sme svedkami politických a finančných pohybov, ktorých zámerom je destabilizácia Európy a prekreslenie sfér vplyvu. Je smutné, že aj na Slovensku si našli obetavých a krátkozrakých agentov, mimo iných aj tých, ktorí v roku 2012 predpovedali rozpad eura v priebehu niekoľkých rokov," uviedla Cséfalvayová.

Sulíkove grafy

Slováci pod videom Sulíka poriadne zvozili. Pýtali sa, či to naozaj myslí vážne. Niektorí ho označili za demagóga a viacerí napísali, že sa s hlasom per SaS môže rozlúčiť.

Richard Sulík o jadre Európy

 

Viac o téme: Robert FicoSaSRichard SulíkBéla BugárEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu