Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mečiarove amnestie deň po: Čo sa teraz bude diať, hrozí Slovensku návrat teroru?

Vladimír Mečiar (ilustračné foto) Zobraziť galériu (3)
Vladimír Mečiar (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Rozhodnutie, na ktoré čakalo Slovensko 19 rokov. Mečiarove amnestie sú zrušené. Bezpečnostní analytici analyzujú, čo sa bude diať teraz. Isté je, že sa rozbehne dlhý kolotoč súdnych procesov. Dočkáme sa aj návratu drsných 90-tych rokov?

Polícia a vyšetrovatelia, konajte! Ústavný právnik a koaličný poslanec Peter Kresák vyhlásil tesne po rozsudku Ústavného súdu, že vyšetrovatelia majú teraz voľné ruky. „My sme rozviazali ruky sudcom, vyšetrovateľom a prokuratúre. Ak sa potvrdí to, čo je v obžalobe, budú sa vznášať obvinenia," povedal Kresák.

Kolotoč procesov

Čo bude teraz ľuďmi zainteresovanými v prípade? Všetko závisí podľa bývalého agenta Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha od toho, ako rýchlo sa súd vyrovná s procedurálnymi otázkami. „Roztočí sa kolotoč rôznych procedurálnych procesov. Osoby, ktoré boli označené v obžalobe Michala Serbina budú namietať rôzne okolnosti, napríklad vzniku amnestie alebo vyšetrovanie, ktoré prebiehalo v čase amnestií. Budú sa zvažovať otázky, či sa vec vráti do prípravného konania," tvrdí Tóth a dodáva, že sa bude zvažovať aj obrátenie sa na súd pre ľudské práva.

Vladimír Mečiar
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zatiahnutie Bruselu

Môže sa stať, že ten proces sa skomplikuje a predĺži. „Ak sa nestane niečo nepredvídateľné, a tým myslím napríklad nejaký zásah vyššej súdnej európskej inštancie, v nejakom časovom horizonte vec skončí pred súdom a bude vztýčené hlavné pojednávanie," myslí si Tóth. Aj podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného sa bude súdne konanie naťahovať. Zatiahnu sa do toho aj európske súdne zložky. „Až vyčerpajú (obhajoba - pozn. red.) všetky domáce možnosti, tak sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, kde budú namietať, že boli spochybnené rozhodnutia, ktoré boli vydané v súlade so zákonom vtedy platnými normami. Bude sa tu naťahovať naša jurisdikcia s európskou," zareagoval pre Topky.

Ako skončí Lexa s Mečiarom a hlavní aktéri

V 90-tych rokoch osoby zainteresované do zavlečenia Kováča mladšieho boli ohrozené na živote. Spojka kľúčového svedka zavlečenie Róbert Remiáš na to doplatil životom. Skončí nakoniec Lexa s Mečiarom v Base? "Myslím, že neskončia vo väzení," tvrdí.

Stovky strán dôkazov, obžaloba spísaná prokurátorom a prípad vyšetrený políciou. Tieto všetky veci sú vyjasnené v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča. Obžaloba z kauzy únos viní 13 ľudí. Väčšina z nich sú bývalí tajní, teda SIS-kári. Najväčšími menami sú Vladimír Mečiar, Ivan Lexa ml., exminister vnútra Gustáv Krajči. Bývalý námestník SIS Jaroslav Svěchota, ktorého sa to tiež týkalo, je už po smrti.

Návrat 90-tych rokov?

Ako je to dnes - hrozí niečo podobné? Podľa Tótha už nie. „Nič takéto sa nebude diať, pretože ani v záujme osôb, ktoré sú opísané v obžalobe, nie je, aby sa nejakým prípadným svedkom skrivil čo i len vlas na hlave," tvrdí Tóth.

Lexa (v strede)
Zobraziť galériu (3)
Lexa (v strede)  (Zdroj: SITA)

Lexa mlčí

Pokúšali sme sa obrátiť aj na hlavného aktéra v kauze Mečiarových amnestií - Ivana Lexu mladšieho, niekdajšieho šéfa SIS. Ten nám však telefón nedvíhal.

Zrušenie amnestii prešlo vďaka snahe koalície Smeru, Mostu a SNS. Zvrat nastal aj po tlaku verejnej mienky. Medzi prvých smerákov, ktorí boli za zrušenie amnestií, patrili Ficov mediálny poradca a poslanec Erik Tomáš a minister kultúry Marek Maďarič.

Fico: Neverili nám

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, vníma predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ako dôkaz, že riešenie, ktoré v tejto záležitosti vládna koalícia prijala, je plne v súlade s Ústavou SR. Premiér zároveň vidí vo verdikte ÚS i potvrdenie správnosti prijatého spôsobu riešenia. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol premiér.

Viac o téme: Vladimír MečiarMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu