Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

HROZBA Slovák bol v podvodníckej pyramíde: VIDEO Takto lákajú na bohatstvo, spoveď!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Kúpte to, zainvestujete a budete milionári! Žiadna práca, ľahký a vysoký zisk. Nie tak rýchlo. Od Slovákov mámia peniaze ďalší bezcharakterní podvodníci vydávajúci sa tento raz za obchodníkov s kryptomenami. Oliver sa rozhodol im nachvíľu uveriť a takto to dopadlo.

Vaše tipy

Ozvali sa nám čitatelia, ktorí upozorňujú na podvodníkov okrádajúcich Slovákov. "Mám osobné skúsenosti s ďalšou pyramídovou hrou s názvom OneCoin, ktorá sa na Slovensku vo veľkom rozrástla. Okrem mňa bolo podvedených aj tisíce ďalších Slovákov a niektorí sem vložili dokonca aj svoje všetky úspory! A, bohužiaľ, teraz im ostali iba oči pre plač. Avšak stále sa nájdu jedinci, ktorí naďalej tento podvod propagujú a lanária sem nových investorov," napísal nám čitateľ Oliver, ktorý dokonca do tejto pyramídy vstúpil.

Klasický Ponzi

Medzitým však OneCoin sa premenoval na OneLife. "Takže OneCoin a OneLife je to isté a páchajú to isté zlo," tvrdí Oliver. Podstata celej schémy spočíva v Ponziho schéme skrývajúcej sa za kryptomenu. Sem následne musia prichádzať noví ľudia, aby mohli byť tí predošlí vyplatení."Investícia do OneCoinu je klasická Ponzi schéma a na nešťastie už funguje aj na Slovensku," potvrdzuje slová Olivera pre Topky Martin Lindák z Nadácie F. A. Hayeka, ktorého kontaktovalo niekoľko ľudí s požiadavkou investovať.

Ako sa láka na OneCoin

Ako celý podvod funguje

"OneCoin predajcovia vás oslovujú či nechcete nakúpiť určitý štartovací balíček. Presnejšie vzdelávacie balíčky s materiálmi a rovnako tokenmi. Samozrejme toto všetko vám zaistí neuveriteľný príjem v budúcnosti. To ale nie je pravdou," odhaľuje podstatu podvodu Lindák.

Nejde vôbec ani o kryptomenu. Všetky sú totiž uvedené na stránke coinmarketcap.com, OneCoin tam však nenájdete. "A, samozrejme, na to aby ste nakúpili kryptomenu nepotrebujete niekoho, aby vám radil, prípadne predával niečo. Stačí že sa registrujete na nejakej burze a nakúpite. OneCoin tak má v konečnom dôsledku množstvo znakov čistej Ponzi schémy, ktorej by sa mali bežní ľudia vyhýbať," zakončil Lindák.

Prezentácie po celom Slovensku

Lídri OneCoinu organizovali viacero prezentácií po celom Slovensku. "Na týchto prezentáciách ľuďom predstavovali OneCoin ako Bitcoin 2.0, sľubovali nehorázne zisky. Investovať ste mohli formou zakúpenia "balíčka" od 100 eur až po 120 tisíc eur," tvrdí rozhorčený Oliver.

Oliver sa zúčastnil prezentácie na jeseň pred dvomi rokmi. Vtedy sa zaoberal kryptomenami. Nahovoril ho známy, vraj je má niečo nové. "V tom čase OneCoin iba začínal a všetci sa tvárili, akí sú legitímni a že čoskoro bude OneCoin verejne obchodovateľná mena. Celá prezentácia bola smerovaná na úspešný príbeh Bitcoinu a to ako na tom ľudia zbohatli, a že teraz pre tých, čo to zmeškali je tu druhá príležitosť," rozpráva ďalej.

Sľuby na enormné zisky

Aj keď sa mu to zdalo podozrivé, rozhodol sa nechať nahovoriť a zainvestoval. Mnohí podľa naleteli a zainvestovali veľké peniaze, narozdiel od jeho malej čiastky. "Len pre informáciu z balíka za 120 tisíc eur sľubovali zisk až 5 miliónov eur ...nehorázne," tvrdí s tým, že so zakúpenými OneCoinami ste mali začali bohatnúť a obchodovať na burzách. Po istom čase. "Pôvodne to malo byť leto roku 2016, potom leto roku 2017 teraz to je vraj koniec roka 2018." Ako s nimi však obchodovať, keď nie sú na žiadnej burze, neexistuje ponuka ani dopyt? V niektorých krajinách sveta ich už zakázali, niekde si dokonca na ich predstaviteľov posvietila aj polícia.

Slovenská polícia OneCoin však neeviduje žiadne podania. "V súvislosti s podvodnou schémou s názvom OneCoin neevidujeme žiadne podanie zo strany fyzickej alebo právnickej osoby, taktiež neevidujeme žiadnu požiadavku o súčinnosť v tejto veci od iných súčastí v rámci Policajného zboru," prezradila Topkám Denisa Baloghová z Prezídia policajného zboru.

Skúsenosť nášho čitateľa Olivera je veľavravná. Treba si však dať pozor, aby sa už nezopakovala a v oveľa väčšom a horšom meradle.

Viac o téme: PyramídaOneCoinOneLifePonzi schéma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu