Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikli tisícky tajných správ o ruskej propagande: VIDEO Odhalenie, kto platí kotlebovcov

Sieť prokremeľskej propagandy sa pomaly rozpletá. Zobraziť galériu (7)
Sieť prokremeľskej propagandy sa pomaly rozpletá. (Zdroj: Repro foto ZDF)

BRATISLAVA - Unikli tisícky mailov, v ktorých boli tajné údaje, ako funguje ruská propaganda. Čo je však horšie, je do toho namočené aj Slovensko. Konkrétne Kotlebova politická strana. Tá má brať peniaze priamo z Kremľa - stačí, že brojí proti NATO a proti prozápadnej orientácii Slovenska.

Prokremeľský ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie, sprostredkovane financuje demonštrácie proti Západu a Severoatlantickej aliancii v Česku, na Slovensku, v Poľsku alebo v Maďarsku. Odhalila to investigatívna relácia Frontal 21 nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, ktorá má k dispozícii tisíce uniknutých e-mailov.

Unikli tisícky tajných správ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Repro foto ZDF)

Spolupráca užitočných idiotov

Z elektronickej korešpondencie vyplýva, že Malofejev poskytol 100.000 eur (2,6 milióna českých korún) bieloruskému podnikateľovi Alexandrovi Usovskému, ktorý potom peniaze preposielal spriazneným aktivistom. Akej politickej orientácie sú, je pritom Usovskému podľa jeho vlastných slov jedno. "Pracujem so všetkými, ktorí sú pripravení mi pomôcť," povedal reportérom s tým, že jeho cieľom je zastaviť vojnu na východe Ukrajiny. "V Poľsku pracujem s pravicou, na Slovensku s ľavicou, v Česku s ľavicou, v Maďarsku s pravicou."

Usovskij
Zobraziť galériu (7)
Usovskij  (Zdroj: Repro foto ZDF)

Kotlebove ruské peniaze

Na Slovensku Usovskij podporuje pravicovo extrémistickú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko aj ľavicových odporcov NATO, v Maďarsku zase krajne pravicovú stranu Jobbik.
Akcie, na ktoré doteraz prispel, Usovskij v e-mailoch dokumentuje na zhruba 40-stránkovej prezentácii, ktorú rozposlal ďalším možným darcom v Rusku. O financie v minulosti žiadal mimo iného ruského ultrakonzervatívneho ideológa Alexandra Dugin, ktorý je označovaný za blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

Alexander Dugin a jeho kontroverzný výrok
Zobraziť galériu (7)
Alexander Dugin a jeho kontroverzný výrok  (Zdroj: Twitter)

Nacionalizmus alebo Putinovi blízki

V Česku podľa relácii Frontal 21 podporuje Usovskij na jednej strane komunistov a na druhej neonacistov. "Čo obe skupiny spája, je nacionalizmus a blízkosť politike (ruského prezidenta Vladimira) Putina," konštatujú reportéri.

Unikli tisícky tajných správ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Repro foto ZDF)

Peniaze v Česku dostal okrem iného prokremeľský aktivista Ladislav Kašuka, uviedla nemecká televízia. "Keď si Usovskij všimol, že organizujem demonštrácie a ďalšie akcie, poslal mi peniaze na vlajky, transparenty a videokameru. Maximálne dvetisíc eur (53.000 korún)," povedal nemeckým novinárom Kašuka. Žiadne konkrétne príkazy vraj nedostal, Usovskij podľa neho len vyslovil želanie, aby bola vyvesená vlajka proruských separatistov.

Unikli tisícky tajných správ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Repro foto ZDF)

Reportáž nemeckej televízie na videu: Pasáž o Slovensku začína po 8. minúte

Na uvedené informácie sme sa pýtali aj Milana Uhríka z Kotlebovej strany. "Uvedené špekulácie sú čistá fantázia, ktorá by sa dala napísať o hocikom. Netušíme, kto je pán Usovský alebo pán Malofejev. Netušíme ani to, či nás títo páni podporujú alebo nie, či si o nás v emailoch vypisujú alebo či sa o nás rozprávajú. Nevieme ovplyvniť, kto nám vyjadrí podporu a sympatie a kto nie. Isté je však to, že nás nefinancuje nikto ani z Ruska, ani z Bruselu, ani z Washingtonu. Akékoľvek takéto financovanie odmietame, pretože nechceme byť na nikom závislí," zareagoval pre Topky Uhrík s tým, že zahraničné financovanie petície za vystúpenie z NATO považuje za smiešne.

Viac o téme: Marian KotlebaAlexander UsovskijKonstantin Malofejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu