Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Viac hodín dejepisu extrémizmus nezastaví: Podľa komory učiteľov záleží viac na kvalite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov zásadne nesúhlasí so zvyšovaním počtu hodín dejepisu v deviatom ročníku ZŠ. Reaguje tak na opatrenie, ktoré ministerstvo školstva uvádza v dodatku k Štátnemu vzdelávaciemu programu pre prvý a druhý stupeň základnej školy. Stanovisko Slovenskej komory učiteľov poskytol prezident komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Komora učiteľov upozorňuje, že na základe dodatku má škola využiť v deviatom ročníku pri tvorbe školského vzdelávacieho programu jednu hodinu z voliteľných hodín na posilnenie dejepisu. Tento dodatok je však podľa komory učiteľov nesystémovým opatrením, nedostatočným na to, aby zabránil šíreniu extrémizmu medzi mladými ľuďmi. „Sme presvedčení, že viac ako na počte hodín dejepisu záleží na ich kvalite a na vzdelaní, hodnotovom postoji a výkone učiteľa dejepisu. Slovenská komora učiteľov žiada ponechať počet disponibilných hodín a rozhodnutie, ako ich využiť, na pedagogický zbor školy," uvádza Crmoman.

Komora učiteľov upozorňuje aj na to, že na základe dodatku ministerstvo školstva v Štátnom vzdelávacom programe pre prvý stupeň zdôrazňuje potrebu písania spojitým písaným písmom. Komora tvrdí, že ide o obmedzenie inovácií vo vyučovaní. „Moderné európske krajiny postupne upúšťajú aj od nácviku písaného písma, nieto ešte spojitého a prechádzajú na iné, funkčnejšie a praktickejšie formy vyučovania písma. Nie je nám známa žiadna štúdia, ktorá by preukázala opodstatnenosť rozhodnutia ministerstva školstva zaviesť písanie spojitým písaným písmom ako jediným správnym typom písma," uvádza komora učiteľov, ktorá zároveň vyzýva ministerstvo na prehodnotenie tohto opatrenia a ponechanie slobodného výberu typu písaného písma jednotlivým školám s legislatívnym zakotvením tejto možnosti.

Viac o téme: ŠkolstvoDejepisSlovenská komora učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu