Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kajínek prehovoril o prvých krokoch: Plán výletu na Slovensko, ktoré mestá navštívi?!

Jiří Kajínek by rád vlakom na Slovensko. Zobraziť galériu (4)
Jiří Kajínek by rád vlakom na Slovensko. (Zdroj: CT)

BRATISLAVA - Kam ďalej? Český vrah Kajínek je už na slobode a teraz sa špekuluje, kam povedú jeho prvé kroky. Na prekvapenie, trestanec môže zavítať na Slovensko. Sám Kajínek prezradil, že by rád prišiel vlakom na do jedného slovenského mesta.

Po 23 rokoch je vonku. Najznámejší český trestanec Jiří Kajínek (56) včera po vlastných odkráčal z väznice. V zelenom značkovom tričku rozdával úsmevy, podpisoval autogramy a fotil sa s prítomnými, ktorí ho čakali. Kam povedú jeho prvé kroky? To pri prepustení neprezradil. "Naozaj nie je dôležité, kde bývam," povedal. Kajínka vítali s pokrikmi "Už si vonku", "Už si na slobode", "Máte dobré svaly."

Vlakom do Lučenca

No oveľa viac naznačil pri dopisoch z basy spred niekoľkých rokov. V listoch s reportérkou českého časopisu Týden prezradil, že sa chce vydať vlakom na Slovensko. Konkrétne do Lučenca. "Bolo by fajn, keby sme spolu mohli ísť z Prahy do Lučenca a späť a preberať všetko, čo by sme chceli," zneli jeho slová z väzenia. Vtedy k nemu nemal prístup len tak hocikto. Takto rozmýšľal ešte medzi rokmi 2010 až 2011. Ktovie, či si to nerozmyslel.

Ak by sa tak rozhodol, musel by cestovať vlakom z Prahy cez Zvolen a Bratislavu s dvomi prestupmi. Možno by sa pristavil v každom z nich, aby si prehliadol, čo sa zmenilo. Nepochybne by týmto spôsobil vyľakaný výraz tváre Slovákov, ktorí by ho uvideli.

Kajínek prehovoril o prvých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

K sestre alebo milenke

Existujú ďalšie dve možnosti, kam by mohol zamieriť - buď k svojej priateľke alebo k svojej sestre. Jeho priateľka, ktorá zostáva v anonymite prezradila, že už sa veľmi tešil na slobodu. Žije na juhu Moravy. Má byť pomerne mladá a vysokoškolsky vzdelaná. Sestra ho tiež pravidelne navštevovala a nosila mu za mreže darčeky.

Kajínek vyštudoval v Chvaleticiach, kde sa štyri roky učil ako opravovať poľnohospodárske stroje. Tam aj zmaturoval. Potom pracoval strojník v úpravovni vody. Rodičia mu umreli, keď boli ešte veľmi mladí.

VIDEO Kajínek opúšťa väzenie

Bojí sa o život?

Na otázku, či sa bojí o život po prepustení odpovedal obsiahlo. "Pred pár dňami Vojtěch Pokoš (postrelený svedok vraždy - pozn.red.) v televízii rozprával, ako sa bojí a že sa skrýva. Nikto v tej televízii neukázal, kde bývam, a ja nemyslím, že by mal nikto vedieť, kde bývam ja. Pretože som v podobnej pozícii. Ľudia mi hovorievali, či nie som vo väzení viac v bezpečí. Ja ale odpovedám: radšej umriem na slobode, ako v tom väzení. Skutočne nie je dôležité, aby ľudia vedeli, kde bývam," povedal vrah.

Modrá knižka ho zachránila pred vojnou

České médiá rozoberajú tiež z čoho bude žiť, keďže odpracoval len štyri roky. Rovnako sa vyhol aj vojne - podaril sa mu získať modrú knižku, teda nespôsobilosť absolvovať vojenský výcvik.

Milión a pol na konte

Kajínek zrejme bude mať z čoho žiť. Jeho bohatstvo sa odhaduje na milión a pol českých korún. Zarobil na filme a knihách o vlastnej osobe.

Jiří Kajínek
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Radek Petrasek /CTK via AP)

23 rokov za dvojnásobnú vraždu

Jiří Kajínek bol odsúdený 23. júna 1998. Doživotie dostal za to, že v roku 1993 zastrelil v blízkosti väznice Bory v Plzni podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoša, druhý osobný strážca streľbu prežil. Kajínek zrejme bude mať z čoho žiť. Jeho bohatstvo sa odhaduje na milión a pol českých korún. Zarobil na filme a knihách o vlastnej osobe.

Viac o téme: Jiří Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu