Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza Weiss definitívne ukončená: Šesť prokurátorov mesiac študovalo spis a VERDIKT je tu!

Vladimír Weiss ml. Zobraziť galériu (4)
Vladimír Weiss ml. (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Ostro sledovaná kauza v prípade futbalového reprezentanta Vladimíra Weissa ml. je definitívne ukončená. Generálna prokuratúra sa stotožnila s názorom okresného prokurátora. Skutok sa nestal, mladý futbalista auto s 13 ľuďmi nešoféroval. Z vyšetrovania jednoznačne vyplynulo, že riadil David B. Zmätky nastali hneď na začiatku celého medializovaného prípadu, keď si policajti, ktorí auto zastavili, dostatočne nevykonali svoju prácu.

Generálna prokuratúra SR mala spis od apríla. Na prípade celkovo pracovala šesť prokurátorov. Spis bol rozsiahly, mal viac ako 200 strán. Nenašiel sa v ňom ale žiaden priamy alebo nepriamy dôkaz, ktorý by zabezpečil zo strany prokuratúry podanie obžaloby na Weissa ml. "Nadriadení prokurátori po preskúmaní vyšetrovacieho spisu a dozorového spisu zhodne skonštatovali zákonnosť meritórneho rozhodnutia," povedal dnes námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Pochybili policajti pri prvotných úkonoch

Podľa generálnej prokuratúry pochybili policajti, ktorí po zastavení síce chceli podrobiť Weissa dychovej skúške, čo on odmietol, no takto nepostupovali ďalej. A teda fúkať nedali ostatným členom posádky auta, ani Davidovi B., ktorého doklady futbalista po výzve policajtov predložil. "Vo vzťahu k Dávidovi B., ako vodičovi motorového vozidla policajti nevykonali po zastavení vozidla žiadne úkony služobnej činnosti, ani úkony trestného konania a to napriek tomu, že mali od začatia výkonu služobnej činnosti vedomosť od obvineného Vladimíra Weissa o tom, že nebol vodičom vozidla," skonštatoval Šufliarsky. 

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Poloha, v akej bol Weiss ml. počas jazdy

Auto teda riadil David B. Zo zverejneného kamerového záznamu, ktorý nasnímal jeden z členov posádky počas inkriminovanej jazdy, je možné spozorovať jeho ruku na volante. Weiss ml. sa nachádzal za ním prednou časťou tela, trupom sa dotýkal lakťovej opierky, ktorá je medzi vodičom a spolujazdcom, pričom nohy mal v priestore spolujazdca. "Policajti boli povinní zaisťovať a zistiť osobu vodiča motorového vozidla ihneď, na mieste zastavenia vozidla a tiež jej spôsobilosť na vedenie vozidla. Za tým účelom policajti boli povinní zaisťovať a zaisťovať aj daktyloskopické, biologické a pachové stopy z relevantných súčastí motorového vozidla. Tieto úkony policajti nevykonali. GP SR na tieto nedostatky v postupe policajtov upozornila, po preskúmaní trestnej veci, služobne nadriadených policajtov na pracovnom rokovaní," upozornila generálna prokuratúra vo svojom stanovisku k prípadu.

Vladimír Weiss
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prípad sa ďalej bude riešiť ako priestupok

Futbalový reprezentant Vladimír Weiss mladší bol už právoplatne od 7. apríla Okresnou prokuratúrou Bratislava I oslobodený od obvinenia, že šoféroval pod vplyvom alkoholu. Generálna prokuratúra po komplexnom vyhodnotení spôsobu jazdy auta, v ktorom na sedadle vodiča boli počas jazdy dve osoby, uloží okresnému prokurátorovi odovzdať spis policajtovi, aby vykonal priestupkové konanie pre podozrenie zo spáchania priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. 

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Deň, ktorý zmenil Weissovi ml. život 

Polícia zastavila Vladimíra Weissa v nedeľu 2. októbra skoro ráno na Rázusovom nábreží. Mal šoférovať luxusné auto, v ktorom sa údajne nachádzalo až desať mladých ľudí. Slovenský reprezentant sa odmietol podrobiť dychovej skúške aj odberu krvi, čo znamená, že sa na neho pozeralo, akoby mal v krvi jedno promile alkoholu.

Následne polícia reprezentanta v pondelok 3. októbra obvinila a až po viac ako 30 hodinách ho prepustila z cely predbežného zadržania na slobodu. Podľa vtedajšieho vyjadrenia obhajcu Juraja Kuráňa bolo obvinenie založené len na výpovedi jedného svedka, a to príslušníka polície. Z ďalších výpovedí troch svedkov vyplývalo, že Weiss motorové vozidlo nešoféroval. To vyšetrovateľ údajne odignoroval. Prípad dozorovala Okresná prokuratúra Bratislava I. Tá aj riešila prípadné podanie obžaloby na súd.

Viac o téme: FutbalistaSkutokVladimír Weiss ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu